Cytuj:
Scania pochodzi z łódzkiego Scantransu, w którym kiedyś pracował mój ojciec. Zwolnił się jak zaczęło się żle dziać w firmie. Scantrans to był dawny Wydział Transportu Łódzkich Zakładów Papierniczych. Zakłady przejął ostrołęcki Intercell z kapitałem szwedzkim. Scantrans za tych czasów był doinwestowany. Firma zaczęła od Starów i Jelczy,a pod koniec pracy ojca w firmie były same Volva i Scanie sprowadzone z Danii + chyba 3 EuroCargo. Po kilku latach całość przejęli Finowie (Stora Enzo). Storze własny transport był niepotrzebny i zaczęła obcinać nakłady na Scantrans. Tak zaczęła się agonia firmy. Wszystkie samochody były robione po kosztach, a jak wymagały większej naprawy to były odstawiane pod płot. Wkońcu zostały 3 czynne wozy i Scantrans przeszedł w stan upadłości. Samochody przez parę miesięcy stały na placu aż kupił je ten komis.
Super jest zobaczyć, że jeden z wozów, które pamiętam w czasie jego świetności, trafił do takiego pasjonata jak ty. Jestem pewny, że doprowadzisz go do właściwego stanu i jeszcze długo nie przejdzie na emeryturę. Mam nadzieje, że spotkam kiedyś ten sprzęt na trasie po twoich zabiegach.
W tym komisie nie widziałeś przypadkiem takiego jasno zielonego FH12 Glob XL ze srebrnymi paskami? Ciekaw jestem co z nim się stało, to był flagowy samochód swego czasu. Kilka razy byłem nim w trasie i mam do niego sentyment.
Siemka
Dzięki za wyjaśnienie historii tego scantransu
Scania w moich rękach musi jeszcze długo popracować zanim wypracuję sobie emeryturę
Jutro wsiadam w nią na tzw próbny tydzień
Co do Volv to stało tam napewno zielono czerwone całe w duńczyku i całe białe . Reszta wozów podobno już u arabów .
Cytuj:
@DAKER można prosić jakiś adres komisu?
Strony nie mogę znaleźć ale wpisz w allegro miejscowość trzeciewiec to może coś wyjdzie ,
Cytuj:
Dzięki Kolego Daker za odpowiedz. Jednak miałem nosa że coś ciekawego upolujesz. Z tego co widzę to zadbana jest ta Scania i co ważne V8 czyli królowa
. Jedno co mnie zaskoczyło to że szukałeś ciągnika 3 os (jak wcześniej pisałeś), ale jednak zdecydowałeś się na 2 oś
Życzę wielu bezawaryjnych kilometrów dla nowego nabytku
.
Właśnie szukałem jakieś trzy ośki ale niestety nic sensownego nie mogłem namierzyć i wyszło jak wyszło że akurat tą sztukę wziąłem . Pozdro
Cytuj:
Powiem Ci, że masz jakieś wybitne szczęście do zakupu tych, leciwych już, aut. Z tego co piszesz, to każda, którą kupiłeś była w stanie technicznym określanym na Allegro jako "nic nie stuka, nic nie puka" - ja w swoją, sporo młodszą 114 po zakupie wsadziłem trochę kasy (pomimo tego, że na pierwszy rzut oka nie wyglądało, że bedzie to konieczne), a jeszcze nie tknąłem jej od stroony wizualnej...
Generalnie zawsze jak kupuję auta kieruję się tym żeby technicznie były ok a drugi plan gra u mnie wygląd auta bo z plastikami mogę się pobawić . W tym przypadku udało się znaleźć i od strony wizualnej i od strony technicznej . Co nie oznacza że nic nie trzeba było wymienić itp . i że złotówki w nią nie włożę i odrazu poleci w drogę ... Bo po prostu według mnie aut bezinwestycyjnych z tych roczników na allegro już nie ma ... W tej ze spraw technicznych wymagających naprawy była tylko pompka webasta i zawór hamulcowy ... czy to jakaś masakra to wątpie ...
A tutaj żeby nie było że się nic nie dzieję :
Zapewne zaraz dowiem się że zwieśniaczyłem kolejne auto ...
mi się podoba i więcej lampek na przodzie już nie będzie
pozdro