Witam Wszystkich serdecznie! Poniewaz mam teraz chwile wolnego czasu postanowilem opisac na łamach foum dwa modele nawigacji, ktore miałem okazje wykorzystywac w paracy jako kierowca miedzynarodowy C+E. Może zaczne od informacji, ze na rynku nie ma jeszcze dostepnej nawigacji, ktora uwzgledniałaby jazde pojazdem powyżej 3,5 tony. Kolega, ktory mieszka w Niemczech cos tam wspominał ale jak przyszło sie co do czego okazało sie, ze jest to nie potwierdzona informacja. Chciałem zaznaczyc, ze mam tu na mysli nawigacje a nie program nawigacyjny do laptopa bo takowy juz istniej czyli M&G12
Pierwsza nawigacja z jaka miałem styczność był to palmtop z zainstalowanym programem DESTINATOR 6. Jezdzilem na nim tylko po Anglii solowka i musze przyznac, ze nigdy mnie nie zawiodl. Byly tylko problemy z sygnalem co moza wyeliminowac poprzez zalozenie anteny zewnetrznej ale co do samego prowadzenia, znajdowania ulic nie mam sie do czego przyczepic. Przypominam, ze uzywalem tego urzadzenia tylko na wyspie nigdzie indziej.
Druga nawigacja, ktora wpała w moje rece to Blaupunkt TravelPilot Lucca Mp3. Posiada ona mapy wszystkich krajow Europy zach. Miałem okazje korzystac z jej pomocy w : Wielkiej Brytani, Niemcy, Polska, Francja, Hiszpania, Włochy i mam naprawde mieszane uczucia. Jezeli chodzi o Francje i Wielka Brytanie to daje jej 5. Biorąc pod uwage, ze nie jest to produkt skierowany docelowo do kierowcow ciezarowek naprawde zdawala egzamin. Jezeli natomiast chodzi o Wlochy i Hiszpanie to moja ocena to juz tylko 4-. Jezeli w przypadu Hiszpanii wpadaki nawi moza usprawiedliwic ciagala rozbudowa sieci drog w tym kraju i zmianami w ruchu uliczym to we Wloszech spisywała sie juz słabo. Sama Polska to jakas kpina. Prowadzi z dokładności do miejscowosci o wiekszosci ulic mozemy spokojnie zapomniec. Moje ocena ogolna to 4 nic wiecej.
3 dni temu kupilem Nawigacja GPS Navigon TS7000 Europa z duzym ekranem 4,3 cala i z mapa Polski, ktora podobno ma pokrycie 99% Kiedy juz wroce z kolejnej trasy wypowem sie na jej temat. Wracajac do programow nawigacyjnych na lapsa to sam czesto odpalam AUTOROUTA2007 bez modulu GPS i bardzo lubie ten program. MG12 jest dla mnie troche zbyt "skomplikowany" osobiscie nie znam jez. niemieskiego i w ogole robi na mnie jakies zle wrazenie
Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, iz kiedy MG wpadal w moje rece bylem juz uzytkowniekem autorouta i jakos nie chcialo mi sie przestawiac na nowy program. Pozdrawiam wszystkich