Kolego.. ja ci powiem też miałem problem z wybraniem radia tyle że do osobowego diesla, naczytałem się postów, tematów i tak naprawdę zamiast dzięki temu ułatwić sobie wybór radia to tylko się coraz więcej zastanawiałem jakie, jaka antena, itd..itd..., któregoś dnia się wkurzyłem i pojechałem do serwisu CB w moim mieście...Bardzo miły pan mi pokazał wszystkie radia jakie posiadali i jakie anteny, mieli Unideny, Presidenty, Alana i jeszcze pare innych marek, facet nie owijał w bawełnę od razu zagadał czego szukam widząc mnie drapiącego się w głowe przed regałem z radiami...wytłumaczyłem mu że szukam dobrego radia ...powiedział że każde jest dobre tylko zależy co chcemy z tym radiem robić...powiedziałem więc, że potrzebuję radia do osobówki, dalekich tras nie robię co dzień, choć zdarzają sie i dłuższe wypady, zaśmiał się tylko bo staliśmy akurat przed Presidentami a one mają nie małą cene... "panie chodź pan dalej", powiedział no i poszedłem z nim.Dalej były Alany, kiedyś kupiłem Alana 101 przez internet i mi wysłali popsute, innym razem czytałem na forum, że ten model jest bardzo wadliwy, powiedziałem mu że wolę jednak coś droższego bo słyszałem że te radia to szajs...znowu się zaśmiał i powiedział że nie proponowałby mi radia które jest zrypane czy wogóle jakiś wadliwy model, po pierwsze nic by z tego nie miał.. po drugie jego serwis ma bardzo dużo klientów i nie chce ich stracić przez jedno uszkodzone radio...gostek tak mnie wkręcał że w końcu uległem i powiedziałem niech pakuje tego Alana 101... dobrał mi jeszcze antenkę, też Alana Midland na magnes.. powiedział, że nie ma sensu kupować dłuższej ani nie wiadomo jakiej do samego zapytania o dróżkę itd...ogólnie do porozumiewania się na drodze, do ciężarówki mówił, że by polecił coś lepszego ale tak...nie opłaca się jego zdaniem.Przekonał mnie. Wziąłem Alana 101 i tą antenkę na magnes, zakup zamknął się w 400zł razem z montażem, a ja za tyle kasy szukałem Presidenta.
I kolego co najważniejsze.. zapłaciłem mało a radyjko jak i antena bardzo dobrze działa, mam homologacje w razie "W", nosi doskonale, jak sprawdzałem to najdalej rozmawiałem z kierowcami około 25-30 km ode mnie więc jak dla mnie nie jest źle...Ale to wszystko zależy od ciebie co wybierzesz ja ci tylko chciałem uświadomić, że nie wszystkie radia z "niskiej półki" są złe, oczywiście, że możesz trafić na wadliwy produkt itd.. i zależy też tak jak ten gostek z serwisu powiedział co chcesz z radiem robić.. czy jeździsz często i daleko czy tak jak np ja od czasu do czasu tylko jakiś większy wypad, ale tak w promieniu 200 km od domu to nie ma co kupować czegoś lepszego, takie jest moje zdanie, gość mnie przekonał i powiedział że jak przyjade ciężarówką (eh, kiedy to będzie
, bo gadaliśmy że poszedłem na prawko) to dobierze mi też radyjko tylko żebym więcej pieniędzy szykował.Kwiestia tego czy trafisz na takiego "sklepowego"
co ci wytłumaczy co i jak i doradzi czy na jakiegoś buca co nie wie jak działa CB a je sprzedaje...i nic kolego z internetu bo możesz się czasem przejechać.. lepiej poszukaj dobrego serwisu i tam pogadaj z chłopakami a na pewno wybierzesz coś w sam raz dla siebie...
Takie mam radio:
http://www.cbradio.pl/pliki/producenci/ALAN/alan101.jpg
I taką antenę:
http://www.allegro.pl/item379854372_ant ... u714n.html