Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pozwolę sobie zacytować kolegę Cyryla (myślę że się nie obrazisz)
Cytuj:
Ustawa z dnia 17 listopada 2006 o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym (niniejsza ustawa dokonuje w zakresie swojej regulacji wdrożenia dyrektywy nr 2003/59/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003):
Art. 1 ust. 2
rozdział 7a otrzymuje brzmienie
Kierowcy wykonujący transport drogowy
Art. 39a.
1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę jeżeli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 (Prawo o ruchu drogowym)
3) nia ma przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy:
5) uzyskała kwalifikację wstępną;
6) ukończyła szkolenie okresowe.
2. Wymaganie o którym mowa w ust.1 pkt 1, nie dotyczy kierowcy wykonującego przewóz drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t.
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6 nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
1) kat A1, A, B1, B, lub B+E;
2) którego konstrukcja ogranicza prędkośc do 45km/h;
3) wykorzystywanego przez siły zbrojne;
4) obrony cywilnej, ppoż, lub jedynostek odpowiedzialnych za utrzymanie bezpieczeństwa i porządku publicznego;
5) poddawanych testom do celów rozwoju technicznego itp;
6) odbywającego przewóz bez osób lub ładunku:
a) w celu dokonania naprawy lub konserwacji,
b) z miejsca zakupu lub odbioru;
7) używanego w sytuacjach zagrożenia lub przeznaczonego do akcji ratunkowych;
8 ) wykorzystywanego do:
a) nauki jazdy osób ubiegających się o prawo jazdy,
b) szkolenia osób posiadających prawo jazdy,
c) prowadzenia egzaminu państwowego osób ubiegających się oprawo jazdy;

9) wykorzystywanego do użytku osobistego w przewozie drogowym osób lub rzeczy;
10) wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem.

zwracam uwagę na określenie: Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy, nie ma tu mowy o przewoźniku lub transporcie zarobkowym, ale o każdym przedsiębiorcy i każdym przewozie drogowym.

myślę, że sprawa została wyjaśniona.
jak wielokrotnie pisałem przewóz do użytku osobistego został źle zrozumiany jako na potrzeby własne.
użytek osobisty to: kampbusy powyżej 7,5T DMC, pojazdy zabytkowe, kolekcjonerskie oraz chłop dla gospodarstwa rolnego (jego zajęciem podstawowym jest uprawa roli).
jeżeli przedsiębiorca zajmuje się przetwórstwem metali to przewóz złomu też jest transportem, jeżeli produkuje okna i rozwozi to też jest normalny transport drogowy ujęty w tej ustawie.
dokładnie chodzi mi o 8b, tj
czy jest coś przypisane do tego, czy można to podciągnąć pod dwuosobową, bo nauka i egzamin jest w punkcie A i C. tam jest szkolenie osób posiadających prawo jazdy. jeżeli nie o podwójną obsadę to o co chodzi i kto może być osobą szkolącą?

na obronę dodam ze nie pytam się 5 raz o to samo, ale znalazłem coś co mnie zastanowiło, nie było to jeszcze przerabiane tutaj :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
czy jest coś przypisane do tego, czy można to podciągnąć pod dwuosobową, bo nauka i egzamin jest w punkcie A i C. tam jest szkolenie osób posiadających prawo jazdy. jeżeli nie o podwójną obsadę to o co chodzi i kto może być osobą szkolącą?

Wydaje mi się, że chodzi o szkolenia np. doskonalenie jazdy, praktyczna część kursu na przewóz rzeczy etc.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

Wydaje mi się, że chodzi o szkolenia np. doskonalenie jazdy, praktyczna część kursu na przewóz rzeczy etc.
tez tak sadze. bo jezeli chodziloby o podwojna obsade to jeden z nich musial by miec jakis dokument, ze jest np instruktorem. bo jezeli obaj maja tylko PJ to jak udowodnisz ze jestes w trakcie szkolenia a nie w zwyklej pracy???

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

punkt 8b dotyczyć będzie szkolenia okresowego o jakim jest mowa w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 2 lipca 2008 dotyczącego szkolenia kierowców wykonujących transport drogowy.
rozporządzenie to już obowiązuje kierowców autobusów, zaś kierowców pojazdów ciężarowych obowiązywać będzie od przyszłego roku.

dlaczego?

otóż w świetle prawa kierowca któremu upłynie okres szkoleń czyli owe 5 lat, traci prawo wykonywania zawodu, ale nie traci uprawnień do prowadzenia pojazdu.

i teraz trzeba z nim przeprowadzić szkolenie praktyczne, czyli jazdę.
nie jest to nauka jazdy, ani nie jest to egzamin, więc w tej formie zostało ujęte w ustawie.

inna sytuacja: przychodzi gość do ośrodka nauki jazdy, lub doskonalenia jazdy i mówi - prawko na C (lub C+E) zrobiłem 5 lat temu i nie jeździłem żadnym autem, teraz mam wrócić do zawodu i muszę sobie przypomnieć, chciałem wykupić 5 godzin jazdy samochodem ciężarowym z przyczepą.
to też nie będzie ani nauka jazdy (jeżeli kierujący posiada uprawnienia nie może być znaku L - trzeba go zakryć), ani nie będzie to egzamin, a osoba ta może nie mieć jeszcze badań, wieku, czy innych wymogów.

czy można to podciągnąć pod jazdę w podwójnej obsadzie?

oczywiście, jeżeli szkolący wykaże się uprawnieniami (instruktor nauki jazdy, lub instruktor doskonalenia techniki jazdy), oraz okaże kartę przeprowadzonych zajęć dla tego szkolonego według wzoru z Ustawy 217.
przecież trudno, aby ujęte w punkcie 8b szkolenie osoby posiadającej już prawo jazdy robić bez instruktora lub bez szkolonego.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]