Cytuj:
a co do sedna sprawy to tak wlasnie wynika ze jezeli bus ma 3500 kg dmc to zeby ciagnac nim cokolwiek trzeba miec B+E.
sam bylem przekonany ze nie trzeba miec E ale widac cos sie zmienilo. w calej unii zeby ciagnac przyczepke trzeba miec dodatkowe uprawnienia
Cytat z Prawa o Ruchu drogowym (Kodeks drogowy):
Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
[...]
kategorii B:
a)pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b)pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c)ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
[...]
3. Prawo jazdy:
[...]
3.
kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
[...]
Czytanie ze zrozumieniem. Ile razy można wałkować jeden i ten sam temat? Dalej się upieracie że nie można przekroczyć DMC 3,5t na kat B prawa jazdy??
Rozróżniajcie przyczepę od przyczepki lekkiej.
Nie wiem co zacytował @wolfzan (z tego co zauważyłem zacytował wikipedie, a o prawdomówności wikipedi nie musze chyba nikogo przekonywać), ja jestem pewny tego co piszę i jest podparte aktualną ustawą...
Ale możecie mi nie wierzyć, co taki łepek może wiedzieć. Mamusia kupiła mu komputer, opłaca internet, znalazł jakieś forum i chce szkolić starych wyjadaczy.