Autor
Wiadomość
Tytuł: Bus
Post Wysłano: 27 lut 2009, 18:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam jestem tu nowy, od razu przejdę do rzeczy. Posiadam busa o dmc do 3,5 tony i chciałbym ciągnąć nim przyczepę o dmc nie przekraczającej 500 kg. Posiadam prawo jazdy kat. B i moje pytanie brzmi czy jeśli tym busem będę ciągnął takową przyczepę to czy muszę posiadać uprawnienia na kat. C czy sama kat. B wystarczy? Proszę o fachowe informacje, ponieważ na wielu innych forach były one różne i w rzeczywistości do tej pory nie wiem jak to naprawdę jest. Proszę o pomoc

Tytuł: Re: Bus
Post Wysłano: 27 lut 2009, 18:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: FH16 750

do 500kg (1os) mozesz na B z reszta co ma C do przyczepy ?? ewentualnie musisz miec B+E ale to powyzej 500kg

Post Wysłano: 27 lut 2009, 19:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Kategoria E potrzebna jest do przyczepy o DMC powyżej 750kg.

Post Wysłano: 27 lut 2009, 19:03

Użytkownik

Użytkownik

czyli mogę jeździć na kategorię B bez żadnych dodatkowych zezwoleń i kat. E? Tak ale chodzi mo o to że mój bus z tą przyczepą będzie miał dmc ok 4 ton więc czy to nie problem jeśli mam tylko kat. B?

Post Wysłano: 27 lut 2009, 19:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mozesz smialo jezdzic tym busem z przyczepka

Post Wysłano: 27 lut 2009, 19:08

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję bardzo za porządne i jasne informacje, Dziękuję pozdrawiam:)

Post Wysłano: 27 lut 2009, 21:03

Cytuj:
ale chodzi mo o to że mój bus z tą przyczepą będzie miał dmc ok 4 ton więc czy to nie problem jeśli mam tylko kat. B?
Owszem, jest to problem ponieważ kat. B uprawnia do kierowania pojazdem (zespołem pojazdów) o DMC 3,5t.

Post Wysłano: 27 lut 2009, 21:16

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mietek 814

Kolego o ile się nie mylę a chyba nie to musisz mieć E do B jeśli DMC przekracza 3,5 t.

Post Wysłano: 27 lut 2009, 22:30

Cytuj:
Kolego o ile się nie mylę a chyba nie to musisz mieć E do B jeśli DMC przekracza 3,5 t.
kategoria B uprawnia do kierowania:

1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
3. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą lekką o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5t,

Post Wysłano: 27 lut 2009, 23:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Wałkowane milion razy.

Według większości interpretacji można ciągnąc pojazdem do 3,5 tony przyczepę lekką, więc de facto z prawkiem kat. B można prowadzić zespół pojazdów o DMC 4250 kg

2. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Czyli, że co jak moje mondeo waży 1350, to mogę ciągnąć przyczepe 1350 DMC bez kat B+E? to jakaś bzdura

Post Wysłano: 28 lut 2009, 23:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086883
Samochód: Ducato

wydaje mi sie ze

dmc zespolu pojazdow nie moze przekroczyc 3,5t
a przyczepa nie moze byc ciezsza nic samochod

Post Wysłano: 01 mar 2009, 9:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4604681

Cytuj:
Czyli, że co jak moje mondeo waży 1350, to mogę ciągnąć przyczepe 1350 DMC bez kat B+E? to jakaś bzdura
Dokładnie tak. Ale musi spełnić jeszcze jeden warunek. DMC przyczepki <= 2/3 DMC samochodu.

Temat przerabiany parenaście razy. Najcięższą przyczepę jaką możemy ciągnąć w IDEALNYCH warunkach jest przyczepa o DMC 1,5t. Pojazd ciągnący MW=1,5t DMC=2t. I wszystko jest zgodne z prawem.

Ile nie ma DMC samochód, a można nim jeździć na kat. B możesz ciągnąć przyczepkę lekką o DMC 750kg.
Cytuj:
wydaje mi sie ze

Albo się jest czegoś pewnym, albo się nie wie. Nie ma pojęcia "wydaje my się".

So Others May Live

Post Wysłano: 01 mar 2009, 11:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3745303
Samochód: VOLVO FH12, 420.

Nie wiem po co ta dyskusja. Wolfzan wszystko napisal, nawet z cytatami artykulow, a niektorzy i tak kombinuja ze sie da.
Otoz nie da sie legalnie prowadzic pojazdu o lacznej DMC pow 3,5 t z prawkiem kat B - koniec.

Laweciarze cwicza ten temat notorycznie na zachodniej granicy. Jada busem z laweta na kat B i za kazdym razem jest dym. Dlatego biora sobie kierowcow C + E.

Post Wysłano: 01 mar 2009, 11:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

Cytuj:
Cytuj:
Dokładnie tak. Ale musi spełnić jeszcze jeden warunek. DMC przyczepki <= 2/3 DMC samochodu.

Temat przerabiany parenaście razy. Najcięższą przyczepę jaką możemy ciągnąć w IDEALNYCH warunkach jest przyczepa o DMC 1,5t. Pojazd ciągnący MW=1,5t DMC=2t. I wszystko jest zgodne z prawem.

Ile nie ma DMC samochód, a można nim jeździć na kat. B możesz ciągnąć przyczepkę lekką o DMC 750kg.
Cytuj:
wydaje mi sie ze

Albo się jest czegoś pewnym, albo się nie wie. Nie ma pojęcia "wydaje my się".

Ja pierdykam, jestem po dwóch kursach (głownie na B mi zakodowali że TYLKO lekka) po lekturze tego forum i okazuje sie ze daje nie wiedzialem...

Mojde mondeo ma DMc 1875 kg

a maksymalna masa przyczepy to 1300/650

Z zależności, że przyczepa ma mie maks 2/3 DMc auta to wychodzi ze przyczepa moze miec DMC 1250 kg.

Czy na pewno?
Cały czas mam duże wątpliwości.

No bo po co niby jest prawo jazdy kat B+E jak jest nikomu nie potrzebne?

I po co kursy robi sie na bus + przyczepa?

Cytuj:

Tu wychodzi ze jednak mas DMc 1,3 tony

Post Wysłano: 01 mar 2009, 14:50

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
No bo po co niby jest prawo jazdy kat B+E jak jest nikomu nie potrzebne?
Prosty przykład z życia wzięty. Ktoś ma dajmy Land Rover'a Discovery DMC 3,2t, MW jakieś 2,5t (zależne od wersji). Ten człowiek ma stadninie koni. Czasem jeździ na zawody konne i bierze dwa konie. Nie może przewieźć koni w przyczepce lekkiej więc kupuje sobie przyczepę o DMC 2t, robi sobie B+E i śmiga sobie swoim wypucowanym Land Roverem wraz ze swoimi konikami. Można tak wymieniać i wymieniać…

So Others May Live

Post Wysłano: 10 mar 2009, 20:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Liebherr LTM1100

Cytuj:
Wałkowane milion razy.

Według większości interpretacji można ciągnąc pojazdem do 3,5 tony przyczepę lekką, więc de facto z prawkiem kat. B można prowadzić zespół pojazdów o DMC 4250 kg

sa jeszcze warunki techniczne pojazdu. w nich masz podane ile mozesz autem ciagnac.
ja mam osobowke o dmc 2050 kg i dmc przyczepy wynosi 1900 kg i dzieki temu w zeszlym roku latem przelecialem wszystkie polskie autostrady platne za darmo bo kupilem winiete na pojazdy o dmc 3,5 do 7,5 na tydzien :P
a co do sedna sprawy to tak wlasnie wynika ze jezeli bus ma 3500 kg dmc to zeby ciagnac nim cokolwiek trzeba miec B+E.
sam bylem przekonany ze nie trzeba miec E ale widac cos sie zmienilo. w calej unii zeby ciagnac przyczepke trzeba miec dodatkowe uprawnienia

Post Wysłano: 10 mar 2009, 21:17

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
a co do sedna sprawy to tak wlasnie wynika ze jezeli bus ma 3500 kg dmc to zeby ciagnac nim cokolwiek trzeba miec B+E.
sam bylem przekonany ze nie trzeba miec E ale widac cos sie zmienilo. w calej unii zeby ciagnac przyczepke trzeba miec dodatkowe uprawnienia
Cytat z Prawa o Ruchu drogowym (Kodeks drogowy):

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
[...]
kategorii B:
a)pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b)pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c)ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
[...]

3. Prawo jazdy:
[...]
3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
[...]

Czytanie ze zrozumieniem. Ile razy można wałkować jeden i ten sam temat? Dalej się upieracie że nie można przekroczyć DMC 3,5t na kat B prawa jazdy??
Rozróżniajcie przyczepę od przyczepki lekkiej.

Nie wiem co zacytował @wolfzan (z tego co zauważyłem zacytował wikipedie, a o prawdomówności wikipedi nie musze chyba nikogo przekonywać), ja jestem pewny tego co piszę i jest podparte aktualną ustawą...

Ale możecie mi nie wierzyć, co taki łepek może wiedzieć. Mamusia kupiła mu komputer, opłaca internet, znalazł jakieś forum i chce szkolić starych wyjadaczy.

So Others May Live

Post Wysłano: 10 mar 2009, 22:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Liebherr LTM1100

ale jedno drugiego nie wyklucza. jezeli masz pojazd mniejszy niz dmc 3500 kg to o ile zmiescisz sie w dmc zestawu 3500 kg to mozesz poruszac sie posiadajac kategorie B. niestety pojazd o dmc 3500 kg z jakakolawiek przyczepa przekracza wartosc podana w podpunkcie b (pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,)
niemniej jednak jezeli dmc zestawu nie przekracza 3500 kg to mozna nim poruszac sie majac tylko B
Cytuj:
3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
ten podpunkt wedlug mnie tyczy sie raczej przypadku kiedy dmc zestawu nie przekracza 3500 kg ale dmc przyczepy jest wieksze niz 750 kg i wtedy nalezy posiadac juz E kat.

Post Wysłano: 21 mar 2009, 14:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dzisiaj pytalem mojego instruktora jak to jest , pokazal mi w swojej ksiazce pisalo ze pojazdem o dmc 3,5t mozna ciagnac przyczepke lekka ,dodam ze jest to byly policjant z drogowki wiec troche chyba sie na tym zna

Post Wysłano: 21 mar 2009, 16:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

Ale nie ma czegoś takiego jak przyczepa lekka.

Na B możesz prowadzic jeśli masa całkowita "zestawu" nie przekracza 3,5t. Oczywiście z warunkiem że przyczepa nie przekracza masy pojazdu ciągnącego.

Przykład: pojazd ciągnący 2000
przyczepa 500
Czyli łopatologicznie możesz załadowac 1000kg.

Termin "przyczepa lekka" to za komuny było :))
I tyle na temat.