Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 paź 2009, 11:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: midliner

Witam wszystkich forumowiczów i mam takie pytanie:Co trzeba posiadać(zezwolenia,przeszkolenia itp.) żeby móc przewozić azbest?

Post Wysłano: 16 paź 2009, 19:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

azbest jest w transporcie traktowany jako materiał niebezpieczny wdychany w postaci drobnego pyłu mogące zagrażać zdrowiu, klasy 9 (inne) pod numerem UN 2590 (azbest biały) i UN 2212 (azbest brunatny i niebieski). również talk z termolitem lub z aktynolitem jest pod UN 2590.
UN 2590 jest ładunkiem niebezpiecznym dopiero gdy opakowania są większe od 100kg, a UN 2212 - 50kg.

normalnie traktujemy ten towar jak ADR w sztukach przesyłki, czyli oznaczenie pojazdu, wyposażenie: 2 skrzynki, latarnie, druga gaśnica, drugi trójkąt, instrukacja, list przewozowy i prawidłowe zabezpieczenie i to wszystko.

natomiast zupełnie inaczej będzie się rzecz miała, gdy ładunkiem będą odpady azbestowe.
firma przewozowa będzie musiała mieć zezwolenie na transport odpadów, a firma ładująca (warto razem ze zleceniem poprosić o kopię uprawnień) musi mieć uprawnienia do rozbiórki, pakowania i musi mieć uznane miejsce przeznaczenia, utylizacji tych odpadów. również warto do zlecenia zażądać kopię uznania takiego miejsca.
dzisiaj większość służb ma bzika na punkcie odpadów, a kary są astronomiczne.

Post Wysłano: 21 paź 2009, 22:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: midliner

Chodzi mi głownie o przewóz eternitu z demontażu i jak dobrze zrozumiałem to muszę mieć uprawnienia ADR-podstawowe czy jakieś większe i zezwolenie na przewóz odpadów.Gdzie taki zezwolenia się załatwia? Pozdrawiam.

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]