Mam pytanie jakie opłaty mnie obowiązują jadąc 12t solówką po czechach? Chodzi mi o autosrady i drogi lokalne. Musze wykupować winiety jeśli nie poruszam się autostradami i drogami expresowymi?
jeszcze w ubieglym roku obowiązywała winieta...możliwe,że dalej tak jest...musisz wykupić winietę,bo to nierealne żebyś nie skorzystał z żadnej drogi...
Z tego co mi wiadomo to wszystkie auta powyżej 3.5 t muszą kupić PREMIDa i przykleić go na szybę w odpowiednim miejscu (pudełeczko podobne np. do GO-BOXa w Austrii).Na pudełeczku znajduje się przycisk i obrazek z ilością osi.I jeżeli masz dwie osie to ciskasz dwa razy,jeżeli 3 to trzy.
PS:Na niektórych drogach lokalnych też można spotkać bramki opłat-dla uszczelnienia sieci dróg.No i minimalne doładowanie to chyba 10 Euro,nie wiem ile to jest koron czeskich,ale jeśli kupujesz to na granicy (np.na Cieszynie)to panie mówią dobrze po po polsku.
Pewnie macie racje.Zwykle jechałem "dużym"i mnie obowiązywał Premid.W większości krajów gdzie obowiązuje "pudełeczko" stosuje się je powyżej 3,5t.Ale przepraszam jeśli wprowadziłem kogoś w błąd.
Widze że masz problemy z pisaniem i czytaniem,ale może krótko chodziłeś do szkoły .Nie nabijam postów tylko chciałem pomóc.W pierwszym poście się pomyliłem,w drugim się do tego przyznałem,a Ty się nie zdrowo podniecasz i bulwersujesz.Tyle.Nara.
Sieć drogowa Czech liczy ok.850 km autostrad i dróg ekspresowych.
Dla pojazdów powyżej 12 ton został wprowadzony elektroniczny system poboru opłat drogowych za przejazd po autostradach, drogach ruchu szybkiego i wybranych drogach pierwszorzędnych.
Szczegóły na stronie: Myto.cz Strona ta zawiera również sposób poboru opłat oraz kalkulator kosztów przejazdu.
Wiecej http://www.premid.cz/fileadmin/downloads/etollguide.pdf
wersja Pl na 75 str.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 23 gości