Cytuj:
Nie zgodzę się z tobą kolego
Powiedzmy ze po 2h jazdy potem lądują cie 3h to ile sobie z tego zaliczysz do pauzy?
Według mnie moje myślenie jest dobre tak mnie uczyli na kursie na przewóz rzeczy.
Moim zdaniem można zrobić tak ze po 2h jazdy robisz 45min pauzy po których możesz jechać kolejne 4,5h po czym robisz 45min pauzy i jedziesz 1.5h
a czemu 1.5h?a nie 2.5??.....matematyka sie kłania
Przerwy masz 2h,ale uznaje sie 15 minut...ustawa mowi,co najmniej 15,druga czesc co najmniej 30
Czyli proste,ze co najmniej znaczy nie mniej niż 15 i 30,a co mowi przepis o maksymalnej długosci tej przerwy??
Czy mowi co najmniej 15 ale nie dluzej niz np 150min?? Nie nie ma tam czegos takiego,ani odnosnie pierwszej czesci ani drugiej tej przerwy.O 3 h pauzy mowa byla w innym temacie o dzieleniu odpoczynku dobowego-w czym mozna to wykorzystac.
jeszcze raz znajdz mi tutaj,ze takie podzielenie jest zle:
Po okresie prowadzenia pojazdu trwającym cztery i pół godziny kierowcy przysługuje ciągła przerwa trwająca co najmniej czterdzieści pięć minut, chyba że kierowca rozpoczyna okres odpoczynku.
Przerwę tę może zastąpić przerwa długości co najmniej 15 minut, po której nastąpi przerwa długości co najmniej 30 minut, rozłożone w czasie w taki sposób, aby zachować zgodność z przepisami akapitu pierwszego.