Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 lut 2010, 17:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: DAF

Witam, mam takie pytanie czy drogi krajowe są objęte obowiązkiem posiadania winiet przez TIRY ??
Z tego co słyszałem tylko poruszanie się autostradami wymusza obowiązek winiet ?
Prosze o pomoc bo do chwili obecnej kupuję a według strony
http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=MOTORWAYS
wiele odcinków przygranicznych jest wyłączonych z obowiązku.
przykładowo ze słowenii jade krajówka przez shambothley na bratysławe i tam jest niepłatny odcinek autostrady więc teoretycznie moge przejechac bez winietki legalnie ?? jeśli ktoś orientuje sie w tym temacie prosze o informacje.

pozdrawiam.

Post Wysłano: 25 lut 2010, 22:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
(...)
przykładowo ze słowenii jade krajówka przez shambothley na bratysławe i tam jest niepłatny odcinek autostrady więc teoretycznie moge przejechac bez winietki legalnie ?? jeśli ktoś orientuje sie w tym temacie prosze o informacje.
pozdrawiam.
Jeśli tamtędy jechałeś, to pewnie zauważyłeś, że na trasie nr 86 (właśnie z Redics do Bratysławy, a w zasadzie do autostrady) wiele odcinków jest płatnych, poczynając od tego zaraz za granicą słoweńską. Na granicy węgiersko-słoweńskiej, na wylocie z Węgier, 2 razy kontrolerzy sprawdzali mi winietę. Raz się najadłem strachu, bo spałem na parkingu strzeżonym (ok. 1 km przed granicą) i rano nie kupiłem winiety na ten nieszczęsny 1 km drogi. Uratował mnie rachunek z parkingu.

Kupuj i nie wnikaj, bo w ramach jednej trasy są tam odcinki płatne i niepłatne. Pamiętaj tylko, że podobnie jak w Polsce, winieta (a raczej e-winieta) ważna jest tylko do północy.

Dodane: właśnie wlazłem na tę stronę, do której adres podałeś w poście. Tu masz dokładny odnośnik, z którego wynika, że na drodze 86 masz 3 płatne odcinki, z podaniem słupków kilometrowych. Jak widzisz, nie da się legalnie przejechać tamtędy bez winiety.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]