Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 cze 2008, 19:47

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Może ktoś wie jak to ominąć, (licencja krajowa)
Jak zaczynałem miałem jedno autko - wystarczył weksel:), w lutym tego roku dopisywałem jeszcze dwa i tak sie składało, że akurat miałem 19 tys euro na koncie, (trzymałem gotówkę na następne autko) i starczyło na zabezpieczenie. Ale jak składałem wniosek to pytałem urzędniczki czy jeśli ktoś posiada 50 aut to ma zamrozić 254 tys euro na koncie - powiedziała, że sprawdzi to. Przy odbiorze pani powiedziała, że wystarczy 5 tys na dopisywane autko a nie na wszystkie posiadane. Pomyślałem OK. Kupiłem czwarty samochód, poszedłem z wnioskiem i wyciągiem z konta na 30 tys złotych a inna pani mi mówi, że muszę mieć 24 tys euro!! Więc skąd ja mam je wziąc jeśli dopiero co wydałem 250 tys na samochód?? Nadmienie, że zajmuję się też handlem i trochę gotówki znajduje się w towarze.

Post Wysłano: 02 cze 2008, 8:40

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Masz tu troszke rozpisane na temat Twojego pytania : viewtopic.php?f=45&t=13154

Post Wysłano: 02 cze 2008, 15:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1695456

daj pani zrobic ksero aktu wlasnosci mieszkania na ten przyklad i sie na dłuższy czas odczepi

Post Wysłano: 24 lis 2009, 17:46

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jak zaczynałem miałem jedno autko - wystarczył weksel:), w lutym tego roku dopisywałem jeszcze dwa i tak sie składało, że akurat miałem 19 tys euro na koncie, (trzymałem gotówkę na następne autko) i starczyło na zabezpieczenie. Ale jak składałem wniosek to pytałem urzędniczki czy jeśli ktoś posiada 50 aut to ma zamrozić 254 tys euro na koncie - powiedziała, że sprawdzi to. Przy odbiorze pani powiedziała, że wystarczy 5 tys na dopisywane autko a nie na wszystkie posiadane. Pomyślałem OK. Kupiłem czwarty samochód, poszedłem z wnioskiem i wyciągiem z konta na 30 tys złotych a inna pani mi mówi, że muszę mieć 24 tys euro!! Więc skąd ja mam je wziąc jeśli dopiero co wydałem 250 tys na samochód?? Nadmienie, że zajmuję się też handlem i trochę gotówki znajduje się w towarze.
Witam
szukałem i znalazłem tylko tyle na ten temat. A chciałbym uzyskać jakieś potwierdzenie tego co wyżej cytowane i tego co napisałem niżej.
Dziś pani w starostwie poinformowała mnie, że przy zakupie kolejnego auta muszę przedstawić zabezpieczenie na wszystkie, które będę posiadał a nie tylko to dopisywane. Czyli nie 5000 tys euro tylko 14 tys euro (9000 + 5000) za pierwsze i drugie.
Pytam, ponieważ gdybym chciał się rozwijać (a chyba każdy do tego dąży) i dokonywać zakupu kolejnych samochodów to w końcu nie starczy zabezpieczenia np. na koncie. Przyjmując, że to co odłożę rocznie w jakiejś części przeznaczę na zakup cs a resztę na pozostałe wydatki.
I gdzie w tym znaleźć jeszcze zabezpieczenie?
Do rzeczy! Czy to zabezpieczenie faktycznie musi obejmować cały tabor czy tylko auto dopisywane? Może znów mamy dowolną interpretację urzędnika?
Pozd
Leotir

Post Wysłano: 24 lis 2009, 18:53

Użytkownik

Użytkownik

A co w sytuacji kiedy wymieniam tyko auto? W miejsce sprzedanego zostanie wpisany nowy. Czy w tym przypadku również muszę przedstawiać zabezpieczenie skoro już raz było składane na 1 jak i na 2 pojazd? Bo nowego wypisu licencji nie otrzymuję

Post Wysłano: 25 lis 2009, 0:44

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Witam
szukałem i znalazłem tylko tyle na ten temat. A chciałbym uzyskać jakieś potwierdzenie tego co wyżej cytowane i tego co napisałem niżej.
Dziś pani w starostwie poinformowała mnie, że przy zakupie kolejnego auta muszę przedstawić zabezpieczenie na wszystkie, które będę posiadał a nie tylko to dopisywane. Czyli nie 5000 tys euro tylko 14 tys euro (9000 + 5000) za pierwsze i drugie.
Pytam, ponieważ gdybym chciał się rozwijać (a chyba każdy do tego dąży) i dokonywać zakupu kolejnych samochodów to w końcu nie starczy zabezpieczenia np. na koncie. Przyjmując, że to co odłożę rocznie w jakiejś części przeznaczę na zakup cs a resztę na pozostałe wydatki.
I gdzie w tym znaleźć jeszcze zabezpieczenie?
Do rzeczy! Czy to zabezpieczenie faktycznie musi obejmować cały tabor czy tylko auto dopisywane? Może znów mamy dowolną interpretację urzędnika?
Pozd
Leotir
Jest od zawsze dokładnie tak.To się nazywa dobra sytuacja finansowa.Pierwsze auto 9 tys. euro i KAŻDE następne po 5000.Nie musi byc gotówką.Są jeszcze inne formy zabezpieczeń. Nie mówili o tym na kursach na CPC??

Post Wysłano: 25 lis 2009, 12:35

Użytkownik

Użytkownik

Jest od zawsze dokładnie tak.To się nazywa dobra sytuacja finansowa.Pierwsze auto 9 tys. euro i KAŻDE następne po 5000.Nie musi byc gotówką.Są jeszcze inne formy zabezpieczeń. Nie mówili o tym na kursach na CPC??[/quote]

Jak dobrze przeczytasz teks ze zrozumieniem, to zauważysz, że nie pytam o formy zabezpieczenia ani o wartości jakie przypadają na każdy pojazd ponieważ je znam.

Pytałem, czy przedstawienie zabezpieczenia jest wymagane tylko do samochodu nowo zakupionego i zgłaszanego do uzyskania wypisu licencji, czy na wszystkie, które posiadam? Kolega, którego cytowałem zadał takie samo pytanie. Czy mając 50 aut i dokupując kolejne muszę mieć 254 tys euro zabezpieczenia czy tylko 5 tys. euro.
pozd

Post Wysłano: 25 lis 2009, 13:36

Użytkownik

Użytkownik

Odpowiedź pana z Ministerstwa Infrastruktury była taka, że starostwo może zażądać zabezpieczenia również na posiadane już pojazdy + ten nowy. Może być inaczej, jeżeli różnica w czasie składania zabezpieczeń między ostatnim wypisem licencji a tym, który składamy aktualnie była niewielka.
Chyba gdzieś w tym wszystkim mamy do czynienia z dowolną interpretacją starostwa.
To tyle z mojej strony. Można zamknąć.
pozdrawiam

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]