Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 wrz 2011, 21:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Wybaczcie infantylne pytanie, ale ... zatrudniajac sie jako kierowca trzeba miec zrobione psychotesty? Robiac prawo jazdy i KW w Polsce i tak sie je robi przed KW, a majac zagranicze papiery?
Generalnie co mi jest potrzebne do pracy w Polsce? Prawko, KW, Karta do tachografu...tyle?

Post Wysłano: 09 wrz 2011, 21:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Cytuj:
Generalnie co mi jest potrzebne do pracy w Polsce? Prawko, KW, Karta do tachografu...tyle?
Prawo jazdy, Kwalifikacja Wstępna, Karta Tachografu, Psychotesty.

Post Wysłano: 09 wrz 2011, 23:04

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH13

Do pracy potrzebne są jeszcze badania lekarskie.

Post Wysłano: 09 wrz 2011, 23:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Cytuj:
Ale badania są robione przed Prawem Jazdy więc pisząc prawo jazdy myślę że jest to już zrobione ; )

Post Wysłano: 10 wrz 2011, 1:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:
Ale badania są robione przed Prawem Jazdy więc pisząc prawo jazdy myślę że jest to już zrobione ; )
Nie koniecznie, nie które firmy wysyłają pracownika na badania bez względu na to czy miał robione badania do prawa jazdy. Pracownik musi przejść badanie wstępne/okresowe i tyle.

Post Wysłano: 10 wrz 2011, 10:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Co innego badania lekarskie potrzebne do zrobienia prawa jazdy, a co innego żeby jeździć. Musisz mieć badania lekarskie od lekarza specjalisty i psychotesty, żeby z kolei wpisać numery tych zaświadczeń do zaświadczenia poświadczającego zatrudnienie kierowcy. To zaświadczenie jest jednym z podstawowych dokumentów wymaganych przy kontroli drogowej.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 10 wrz 2011, 20:36

Użytkownik

Użytkownik

Idąc do pracy jako kierowca zawodowy potrzebne są psychotesty i badania lekarskie: badanie okulistyczne, laryngologiczne, neurologiczne i internistyczne ( zawartość cukru i ciśnienie krwi ) i z tymi wynikami trzeba się udać do lekarza medycyny pracy uprawnionego do badania kierowców i to on wydaje orzeczenie w formie zaświadczenia o zdolności ( bądz niezdolności ) do pracy.
Takie badania potrzebne są tez przed ukończeniem kursu Kwalifikacji Wstępnej, zeby otrzymać zawodowe prawo jazdy - z kodem 95

Post Wysłano: 11 wrz 2011, 13:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Idąc do pracy jako kierowca zawodowy potrzebne są psychotesty i badania lekarskie: badanie okulistyczne, laryngologiczne, neurologiczne i internistyczne ( zawartość cukru i ciśnienie krwi ) i z tymi wynikami trzeba się udać do lekarza medycyny pracy uprawnionego do badania kierowców i to on wydaje orzeczenie w formie zaświadczenia o zdolności ( bądz niezdolności ) do pracy.
Ufff...strasznie to skomlikowane i czasochlonne! Dzieki za obszerne wyjasnienia. Musze miec jakies skierowania czy po prostu ide do np. okulisty i mowie, ze potrzebuje badania dla lekarza medycyny pracy do zawodu kierowcy?
Cytuj:
Takie badania potrzebne są tez przed ukończeniem kursu Kwalifikacji Wstępnej, zeby otrzymać zawodowe prawo jazdy - z kodem 95
Jak pisalem na wstepie - mi nie byly potrzebne :) Tylko jedna szybka wizyta u lekarza pierwszego kontaktu z 10letnia waznoscia.

Post Wysłano: 11 wrz 2011, 13:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5995409
Samochód: E220 Coupe

Cytuj:
Musze miec jakies skierowania czy po prostu ide do np. okulisty i mowie, ze potrzebuje badania dla lekarza medycyny pracy do zawodu kierowcy?
Niektóre firmy same Ciebie skierują na wszystkie potrzebne badania, czasem nawet na ich koszt. I nie jest to aż takie trudne, przy dobrej organizacji jedno popołudnie.

Post Wysłano: 11 wrz 2011, 18:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
ide do np. okulisty i mowie, ze potrzebuje badania dla lekarza medycyny pracy do zawodu kierowcy?
Właśnie tak.
Na KW trzeba zrobić wszystkie badania lekarskie i psychotesty za swoją kasę. Zatrudniając się w jakiejś firmie idziesz do lekarza ze skierowaniem od pracodawcy. Koszty badań pokrywa pracodawca - tak stanowi ustawa.

Post Wysłano: 11 wrz 2011, 18:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Najczęściej pracowadca kieruje na badania. Fajnie gdy wszystkie badania można zrobić w jednym miejscu i jednego dnia. Ja na przykład robiłem je w Gdyni w PZOZ na Chrzanowskiego i w tym samym budynku jest też pracownia psychologiczna http://www.badania-psychologiczne-gdynia.pl. Psychotesty trwały jakies 2 godziny i zaświadczenie miałem tego samego dnia.

Post Wysłano: 14 wrz 2011, 8:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

W PORD w Gdańsku też można zrobić wszystkie badania jednego dnia. Nie codziennie ale można zadzwonić i sobie dobrać jakiś termin.

Post Wysłano: 14 wrz 2011, 9:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

przystępując do kursu kat. C nie musisz koniecznie wykonywać zawodu kierowcy.

można mieć kat. C po to aby jeździć większym kamperem, aby jeździć pojazdami kolekcjonerskimi lub wykonując zawód dziennikarza mieć możliwość objeżdżenia pojazdu.
przed kursem robi się takie badania ogólne, czy nie ma przeciwskazań do prowadzeni pojazdu kat. C.

jeżeli jednak chce się wykonywać zawód kierowcy trzeba po kursie kat. C zrobić KW, badania psychotechniczne i pójść do lekarza mającego uprawnienia do wydawania dopuszczenia do zawodu. on na podstawie psychotesów oraz dodatkowych badań wydaje takie dopuszczenie do zawodu kierowcy.

więc to pierwsze badanie przed kursem z orzeczeniem dopuszczenia do zawodu nie mają nic wspólnego.

Post Wysłano: 14 wrz 2011, 11:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
przystępując do kursu kat. C nie musisz koniecznie wykonywać zawodu kierowcy.

można mieć kat. C po to aby jeździć większym kamperem, aby jeździć pojazdami kolekcjonerskimi lub wykonując zawód dziennikarza mieć możliwość objeżdżenia pojazdu.
przed kursem robi się takie badania ogólne, czy nie ma przeciwskazań do prowadzeni pojazdu kat. C.

jeżeli jednak chce się wykonywać zawód kierowcy trzeba po kursie kat. C zrobić KW, badania psychotechniczne i pójść do lekarza mającego uprawnienia do wydawania dopuszczenia do zawodu. on na podstawie psychotesów oraz dodatkowych badań wydaje takie dopuszczenie do zawodu kierowcy.

więc to pierwsze badanie przed kursem z orzeczeniem dopuszczenia do zawodu nie mają nic wspólnego.
Cyryl, mam dziwne wrazenie, ze odpowiadasz nie na temat ;) Tu chodzi o sytuacje, kiedy masz juz wszystkie papiery zawodowego kierowcy, ale uzyskane w kraju, gdzie nikt nie wie o psychotestach czy badaniach u neurologa. Ja pytam o wymagania _polskiego_ pracodawcy. I odpowiedz uzyskalem, za co serdecznie dziekuje.

Czytalem ostatnio wpis Rafala na blogu http://nolibab3.blogspot.com/ o jego poczatkach pracy w Polsce i chyba rozumiem jego wrazenia.

Post Wysłano: 18 paź 2011, 15:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

Dlaczego mam robić jeszcze raz badania , psychotesy i lekarskie jak w PJ z tyłu mam wbite ważność tych badań ??

Post Wysłano: 20 paź 2011, 21:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Okazalo sie, ze kolega moze mnie zabrac w sobote na male kolko i od poniedzialku na kilka dni zagranicy i fajnie by bylo moc jechac w podwojnej :) Zatem kolejne pytanie mi sie na klawiature cisnie ...

Zrobilem psychotesty w centrumpsychotechniczne.pl (sympatyczna dziewczyna to prowadzi).

Czy bez badan lekarskich nie mam prawa usiasc za kolkiem czy mam jakis czas na ich zrobienie od czasu kiedy dostanie skierowanie od pracodawcy? Bo albo w poniedzialek z rana gonie do lekarzy, albo moge zrobic to na spokojnie :)

Post Wysłano: 21 paź 2011, 15:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

nie jesteś pracownikiem tej firmy to nie możesz prowadzić tego pojazdu (teoretycznie ale wg ustawy tak to wygląda)

Post Wysłano: 24 paź 2011, 9:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
nie jesteś pracownikiem tej firmy to nie możesz prowadzić tego pojazdu (teoretycznie ale wg ustawy tak to wygląda)
To nie jest wiekszy problem - sprawa stanela na tym, ze jak w firmie bedzie taka potrzeba to pojade jako drugi (oni sobie juz to papierkowo rozwiaza) a na razie male kolko jako pasazer, zeby sie przyjzec papierkologii.

Teraz zglupialem z badaniami lekarskimi - czytalem watki na forum, ale jedno mowia jedno, drudzy drugie: czy jesli zrobie badania lekarskie bez skierowania od pracodawcy to firma wysle mnie na nie po raz drugi, kiedy zaczne prace??

Post Wysłano: 24 paź 2011, 20:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Wtedy już nie musi, tylko za badania ty zapłacisz a nie firma. Po to jest skierowanie żeby firma płaciła.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 24 paź 2011, 22:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W jednej z przychodni wyjasniono mi to tak, ze badania (konsultacje u lekarzy specjalistow) sa wazne 5 lat, ale co zmiana pracy musze isc ze skierowaniem od pracodawcy do lekarza medycyny pracy po nowe zaswiadczenie. Ufff skomplikowane to ;)