Cytuj:
Moga byc tez ubezpieczenia AC z aut które masz na siebie
Mógłbyś bardziej rozwinąć tą myśl? Konkretnie jakby to wyglądać miało.
Obecnie nie jest honorowane OCP.
Cytat ze strony BOTMU:
"dokumenty potwierdzające posiadanie sytuacji finansowej zapewniającej podjęcie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie transportu drogowego (na całość taboru) (wymagana forma: oryginał lub kopia potwierdzona : przez organ wydający odpis lub upoważnionego pracownika BOTM za okazaniem oryginału lub notariusza), w wysokości:
* 9000 euro – na pierwszy pojazd,
* 5000 euro na każdy następny pojazd.
W roku 2009 wartość euro przeliczana jest po średnim kursie NBP obowiązującym w ostatnim dniu roku poprzedzającego rok, w którym składana jest gwarancja finansowa tj. po 4,1082 zł.
Posiadanie sytuacji finansowej zapewniającej podjęcie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie transportu drogowego potwierdza się:
1. rocznym sprawozdaniem finansowym;
2. dokumentami potwierdzającymi:
1. dysponowanie środkami pieniężnymi w gotówce lub na rachunkach bankowych lub dostępnymi aktywami,
2. posiadanie akcji lub udziałów lub innych zbywalnych papierów wartościowych,
3. udzielenie gwarancji lub poręczeń bankowych,
4. własność nieruchomości. "
http://www.botm.gov.pl/index.php?m=lice&i=lice
Zaciekawiło mnie jedno zdanie, mianowicie:
dysponowanie środkami pieniężnymi w gotówce lub na rachunkach bankowych lub
dostępnymi aktywami,
Jak mi wiadomo samochód jest aktywem, czyli ja bym to rozumiał, że jeżeli kupię jakiś samochód ciężarowy np za 50tyś zł i mam jakiś dokument(wycenę czy też opinia rzeczoznawcy{nie wiem jak to dokładnie wygląda}) potwierdzający taką wartość tego samochodu to na mają logikę i wiedzę powinni to przyjąć, jako zabezpieczenie w wysokości 50 tyś zł(w tym przypadku).
Dobrze rozumiem?