Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 sty 2010, 15:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam, jestem tu nowy, być może padło już to pytanie, jednak chciałbym się upewnić. Posiadałem kategorie B,C,CE, niestety straciłem kategorię B. Pytanie czy jak kupię samochód osobowy z homologacją na samochody ciężarowe, czy będę mógł go używać z kategorią C ? Czy zarejestruję go jako ciężarowy ? Chodzi o to, że chciałbym kupić takie auto np. Passat albo Audi właśnie z homologacją, ale nie wiem jak jest wg. prawa. Liczę na odpowiedź. Pozdrawiam

Post Wysłano: 05 sty 2010, 15:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
kategoria C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
A swoją drogą możesz powiedziec jak to możliwe, że straciłeś tylko B?
Decyzją sądu?

Post Wysłano: 05 sty 2010, 15:44

Użytkownik

Użytkownik

Tak jak Marix powiedział --- kodeks drogowy, uprawnienia do kierowania. Tam jest napisane, do prowadzenia czego upoważnia jaka kategoria. Swoją drogą, takie rzeczy to podstawa...

Tytuł:
Post Wysłano: 05 sty 2010, 16:54

Użytkownik

Użytkownik

Tak decyzją sądu, tylko co jak kupię samochód z homologacją na ciężarowe i zarejestruje go jako samochód ciężarowy ?

Post Wysłano: 05 sty 2010, 17:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Samochód ciężarowy - pojazd mechaniczny, silnikowy, przeznaczony do przewozu towarów, ciągnięcia naczepy, przyczep (nie będący ciągnikiem rolniczym) lub do przewozu ludzi (a nie będący autobusem), o masie dopuszczalnej całkowitej powyżej 3500 kg.

Tak więc, nie może być to osobówka, bus, terenówka, ani van itp z homologacją na ciężarowe, jeżeli DMC < 3,5t

Swoją drogą, jak to możliwe, że zabrali Ci tylko kat. B, a resztę "zostawili" ? Możesz sie pochwalić w jakich okolicznościach? Czy lepiej przemilczeć ten temat?

Post Wysłano: 05 sty 2010, 17:04

Użytkownik

Użytkownik

Jeszcze raz: kodeks drogowy, uprawnienia do kierowania. Zobaczysz tam, co jest podstawowym kryterium stwierdzającym, czy możesz jechać danym pojazdem czy nie.

Homologacja nie ma nic wspólnego z uprawnieniami.

Post Wysłano: 05 sty 2010, 17:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
kategoria C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
:roll:
Cytuj:
Tak decyzją sądu, tylko co jak kupię samochód z homologacją na ciężarowe i zarejestruje go jako samochód ciężarowy ?

Jeśli będzie to pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t to w porządku.

Post Wysłano: 05 sty 2010, 18:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5757466
Samochód: Volvo

Jak dla mnie ta sprawa jest dziwna :?:
Jak sąd może odebrać każdemu z nas kategorie B ,a zostawi pozostałe jeśli ktoś posiada np C, C+E :!: :!:
Nie rozumiem tego :!:
Kolego a mozesz pokazać ten dokument o takiej decyzji sądu bo jakoś niewierze w to daj fotke tu abym uwierzył :!:

Czy ktoś jeszcze chce to widzieć oprócz mnie :?: :?: 8) 8)

wózki widłowe wszystkiego typu 2007
HDS 2008
koparko - ładowarki 2011r
koparki III kat 2011r
Cały czas podwyższam kwalifikacje zawodowe...

Post Wysłano: 05 sty 2010, 19:03

O ile się nie mylę to jest to możliwe jeżeli np kategorie C i E są niezbędne do wykonywania zawodu ale tylko chyba w jakiś określonych przypadkach. Nie jest to na 100% bo obiło mi się to tylko o uszy gdzieś.

Post Wysłano: 05 sty 2010, 19:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
O ile się nie mylę to jest to możliwe jeżeli np kategorie C i E są niezbędne do wykonywania zawodu ale tylko chyba w jakiś określonych przypadkach. Nie jest to na 100% bo obiło mi się to tylko o uszy gdzieś.
Dokładnie tak jest, chyba za spowodowanie wypadku i jeszcze w jakieś innej sytuacji sąd tak może orzec że zabiorą kat. B na rok czasu

Filmy z tras

Post Wysłano: 05 sty 2010, 19:43

Użytkownik

Użytkownik

Normalne, zabrali mu kat B i już. Po zakończeniu zakazu nie będzie musiał zdawać egzaminu na wszystkie kat tylko zda na B. Jak ktos już wspomniał, sędzia morze zostawić mu wyższe kategorie, gdyż dzięki nim człowiek ten zarabia na chleb.

Post Wysłano: 05 sty 2010, 20:06

Pozwolę sobie na mały OT:

Kiedyś w czasach gdy brakowało kierowców do pracy w komunikacji miejskiej, przyszli kierowcy robili od razu prawo jazdy kat. D. Ciekawe jest w tym to, że nie mieli prawa jeździć samochodem osobowym, natomiast mogli jeździć autobusem. Ponoć do dzisiaj jest kilku takich kierowców w Polsce.

Post Wysłano: 05 sty 2010, 20:14

Cytuj:
Pozwolę sobie na mały OT:

Kiedyś w czasach gdy brakowało kierowców do pracy w komunikacji miejskiej, przyszli kierowcy robili od razu prawo jazdy kat. D. Ciekawe jest w tym to, że nie mieli prawa jeździć samochodem osobowym, natomiast mogli jeździć autobusem. Ponoć do dzisiaj jest kilku takich kierowców w Polsce.
Jeżeli jeździli autobusem po mieście tyle co na kat B to nie widzę problemu w takim zdawaniu :wink:

Post Wysłano: 05 sty 2010, 23:21

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: na baterie

Cytuj:
2 lata temu jak chodziłem na kurs na kat.b to był w grupie starszy gość tylko z D(robił w PKS-ach) i w wieku 50 lat dopiero osobówka mu się przyśniła :lol: -ciekawe czy zdał za pierwszym

ale to już oftop bo kolega miał wcześniej b a teraz ma tylko c ,w takim wypadku to może kupić coś w rodzaju sprintera 412d,lt45, zależy jaką kwota się dysponuje(no i żeby dmc było powyżej 3,5 bo w Polsce dużo jeździ z obniżonym dmc) można takie dostać w małej budzie do tego 6 lub 9 osobowe innego wyjścia nie widze,poza samym koniem :roll:

Post Wysłano: 05 sty 2010, 23:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeśli to będzie 6 lub 9 to nie będzie miał w dowodzie "cięzarowy" (chyba) bo sam już mam wątpliwości

Post Wysłano: 05 sty 2010, 23:56

Cytuj:
Witam, jestem tu nowy, być może padło już to pytanie, jednak chciałbym się upewnić. Posiadałem kategorie B,C,CE, niestety straciłem kategorię B. Pytanie czy jak kupię samochód osobowy z homologacją na samochody ciężarowe, czy będę mógł go używać z kategorią C ? Czy zarejestruję go jako ciężarowy ? Chodzi o to, że chciałbym kupić takie auto np. Passat albo Audi właśnie z homologacją, ale nie wiem jak jest wg. prawa. Liczę na odpowiedź. Pozdrawiam
Niestety nie, ponieważ kat C uprawnia do kierowania pojazdami o DMC większym niż 3,5t a osobówka posiadając homologację samochodu ciężarowego, nadal ma DMC nie przekraczające 3,5t. Możesz oczywiście kupić sobie coś ponad 3,5t ale to zależy czy ci się to opłaca. Na jak długo zabrali Ci to B ?

Post Wysłano: 06 sty 2010, 1:20

Użytkownik

Użytkownik

Kolego Marix. To, czy w dowodzie będzie ciężarowy czy osobowy nie ma najmniejszego znaczenia jeśli chodzi o uprawnienia. Liczy się tylko dmc danego pojazdu. To jest główne (razem z liczbą osób mogących jechać pojazdem) kryterium przy podziale uprawnień.

Post Wysłano: 06 sty 2010, 1:23

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: na baterie

Cytuj:
Jeśli to będzie 6 lub 9 to nie będzie miał w dowodzie "cięzarowy" (chyba) bo sam już mam wątpliwości
niby czemu nie mój ojciec miał tak kiedyś tak, po prostu jest napisane 9 osobowy ale ma mniej ładowności kosztem tych miejsc co nie zmienia faktu że dmc pow.3,5t no i na odwrót jak to się kiedyś w Niemczech przeglądy robiło żeby ominąć akcyzę po sprowadzeniu ,że multivan 7 osobowy stał się ciężarówką a każdy wie że z fabryki wyjechał przeznaczony jako osobowy
Cytuj:
Kolego Marix. To, czy w dowodzie będzie ciężarowy czy osobowy nie ma najmniejszego znaczenia jeśli chodzi o uprawnienia. Liczy się tylko dmc danego pojazdu. To jest główne (razem z liczbą osób mogących jechać pojazdem) kryterium przy podziale uprawnień.
tylko że wszystko co pow.3,5t to już autobusy albo ciężarówki nie widziałem sa.osob.pow. 3,5t sprzeczne z logiką

Post Wysłano: 06 sty 2010, 8:45

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
tylko że wszystko co pow.3,5t to już autobusy albo ciężarówki nie widziałem sa.osob.pow. 3,5t sprzeczne z logiką
OK, ale nie zrozumieliśmy się. Ja mówiłem o samochodach "z zewnątrz" osobowych a homologowanych jako ciężarowe, bo o takie pojazdy pytał zakładający temat.

Post Wysłano: 06 sty 2010, 14:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jeżeli kolega zakładający temat ma prawo jazdy to powinien albo znać prawo o ruchu drogowym, lub przynajmiej mieć kodeks, a tam pisze, że kat. B uprawnia do prowadzenia pojazdów do 3,5t DMC z wyjątkiem autobusów i motocykli.

nie ma nic na temat tego jaki ten pojazd ma wpis w dowodzie.

zabranie prawa jazdy kat. B wyrokiem sądu z zachowaniem C i C+E stosuje się wobec kierowców zawodowych wykonujących zawód kierowcy po złapaniu ich za kierownicą pojazdu osobowego mającego alkohol we krwi.

Ostatnio zmieniony 06 sty 2010, 15:13 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.