Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 mar 2010, 22:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czy przefaksowaną urlopówke uznaje ITD (i służby innych krajów). Słyszałem że ponoć w Austrii jest z tym problem, tzn tamte służby nie uznają takiego dokumentu i trzeba mieć oryginał.

Post Wysłano: 25 mar 2010, 23:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Czy przefaksowaną urlopówke uznaje ITD (i służby innych krajów). Słyszałem że ponoć w Austrii jest z tym problem, tzn tamte służby nie uznają takiego dokumentu i trzeba mieć oryginał.
Wg "Wytycznych nr 1/2009 GITD z dn. 12-08-2009 w sprawie postępowania inspektorów Transportu Drogowego w zakresie kontroli przestrzegania przepisów o okresach prowadzenia pojazdów, obowiązkowych przerwach i odpoczynkach kierowców wykonujących przewozy drogowe oraz przepisów o stosowaniu urządzeń rejestrujących w przewozach drogowych", w punkcie 8, na stronie 15, napisane jest wyraźnie, że "Ważny jest tylko oryginał formularza opatrzony podpisami, nie do zaakceptowania jest jego kopia przesłana faksem." Myślę, że trzeba to także odpowiednio stosować do wykresówek.

Zresztą, jest tam sporo innych, przydatnych informacji nt. dokumentowania pracy kierowcy. Zachęcam do lektury.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 26 mar 2010, 9:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Myślę, że trzeba to także odpowiednio stosować do wykresówek.
Kastyku chyba nie doczytałeś, marcin pisze o urlopówce !!!!.
Jeżeli nie ma możliwości by kierowca odebrał ze swojej firmy oryginał osobiście, jest to dopuszczalne by urlopówkę przefaksować. Odpowiednie służby w razie kontroli maja możliwość by to sprawdzić. Głowy nikt za to nie urwie. Nie ma podstawy do ukarania.

Parę razy miałem taka sytuację kiedy urlopówkę przesyłali mi z firmy faksem, i nigdy w czasie kontroli nie miałem z tym problemów.
Kilka razy urlopówkę szef firmy wysyłał do mnie e-mailem, drukowałem ją podpisywałem, następnie robiłem skan i odsyłałem szefowi. Ponieważ biuro firmy mieściło się w innym mieście niż moje miejsce zamieszkania, a ja jechałem w trasę ( za granicę ) z domu, więc tak robiliśmy i nie było żadnych problemów.

Jeżeli zaś chodzi o wykreskówki ( tarczki ) to jest jeden wyjątek, kiedy kierowcy mogą mieć kopię takiej tarczki. Chodzi o jazdę w podwójnej obsadzie. Gdy jeden z kierowców wysiada, wtedy obaj powinni zrobić ksero swoich tarczek, by w czasie kontroli udokumentować, że jechali w podwójnej obsadzie.

Pozdrawiam

kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych
kierowców”.

Post Wysłano: 26 mar 2010, 22:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Cytuj:
Myślę, że trzeba to także odpowiednio stosować do wykresówek.
Kastyku chyba nie doczytałeś, marcin pisze o urlopówce !!!!. (...)
Heh, pisząc "wykresówka" miałem na myśli "urlopówka" :) Przepraszam.

IMHO urlopówka, tak jak i zaświadczenie, jest od tego, by udokumentować, niezarejestrowany na żadnym urządzeniu rejestrującym, czas kierowcy. Skoro zaświadczeń nie można faksować, jak łaskawie GITD zaznaczył, na mój rozum biorąc urlopówek też się faksować nie powinno.

Taki był tok mego myślenia :) Być może masz rację, mylę się.

Pozdrawiam :)

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]