Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Panowie, jak to w końcu jest z tym zatrudnieniem do września :?:
Podobno kurs na przewóz rzeczy mi przepadnie i będę musiał później 1000zł bulić.

Orientujecie się czy muszę być zatrudniony jako kierowca na pełny etat, czy mogę na pół etatu :?:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

hmm... czyli nikt nie wie :?:

A może podpowiecie do kogo pisać maila albo zadzwonić w tej sprawie :?: ITD czy ministerstwo jakieś :?:

Użytkownik

Użytkownik

Bo kolego, za mało danych o sobie podałeś, kiedy uzyskałeś PJ (data wystawienia dokumentu) i sprecyzuj konkretnie swoje pytanie!

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Masz rację, przepraszam.

Prawo jazdy kat.C zdobyłem przed wrześniem 2009. Dokładnie w marcu 2009r.
Gdzieś tu na forum czytałem, że jeśli nie podejmę pracy jako kierowca do września 2010 roku to przy przejściu na samochody ciężarowe, będę musiał odbyć kwalifikację wstępną okresową, mimo iż mój kurs na przewóz rzeczy (zrobiony w kwietniu 2009) jest ważny do 2014 roku.

Ostatnio, być może przyszły pracodawca, pytał mnie się czy musi mnie zatrudnić na pełny etat, czy może np. na 1/2 lub 1/4 etatu :?: I tego chciałbym się dowiedzieć.

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co wiem, to twoje uprawnienia, są ważne 5 lat czyli w 2014 będziesz musiał KW okresową robić, jeśli chodzi o termin 9 września tego roku to tyczy się tych co PJ uzyskali przed 1980rokiem, jeśli twój pracodawca ciebie zatrudni to ono będzie zatrudnieniem i nie ważne na jaki etat aby umowa była sporządzona o zatrudnieniu. Tyle tylko potrafię podpowiedzieć!

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dostałem maila od ITD...
Cytuj:
W odpowiedzi na Pana email w sprawie ukończenia kursu na przewóz rzeczy oraz warunku podjęcia pracy w charakterze kierowcy przed
10 września 2010 roku, uprzejmie wyjaśniam.

Zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2006 r.Nr 235, poz. 1701) – Osoby, o których mowa w art. 3 ust. 1, zamierzające podjąć po raz pierwszy pracę na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010 r., obowiązane są ukończyć kurs dokształcający:
1) Kierowców przewożących rzeczy – dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy,
2) Kierowców przewożących osoby – dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu osób, z wyłączeniem taksówek
- zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy.

W myśl obowiązującego art. 39a ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o transporcie drogowym ( tekst jednolity, Dz. U. z 2007 r., Nr 125, poz. 874, ze zmianami) - Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) (13) ukończyła:
a) 18 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– C1 lub C1 + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
b) 21 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
– D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– D1 lub D1 + E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
c) 23 lata - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) (14) uzyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną, zwane dalej "kwalifikacją";
6) ukończyła szkolenie okresowe.

Wymóg ukończenia stosownych szkoleń na mocy art. 39 a ust. 3 ustawy o transporcie drogowym nie znajduje zastosowania w stosunku do kierowcy pojazdu - ... do kierowania którego wymagane jest prawo jazdy kategorii A1, A, B1, B lub B + E;

Odpowiadając Panu zatem na pytanie, podjęcie pracy w charakterze kierowcy wykonującego przejazdy pojazdem poniżej 3,5 tony dopuszczalnej masy całkowitej, nie będzie spełniało warunku zawartego w art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 roku o zmianie ustawy
o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym, gdyż nie znajdują do nich zastosowania przepisy określające zasady uzyskiwania kwalifikacji wstępnej oraz szkolenia okresowego na przewóz rzeczy i osób. Osoby, które uzyskały kurs na przewóz rzeczy przed wprowadzonymi zmianami z zachowaniem warunku podjęcia po raz pierwszy pracy na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010 roku, powinny ją podjąć przed tym terminem na stanowisku gdzie wymagane i wykorzystywane będą uprawnienia do prowadzenia pojazdów kategorii C1, C1 + E, C, C +E, D1, D1 +E, D, D +E. W związku z tym, iż z wymogu przechodzenia stosownych szkoleń wyłączeni zostali na mocy ustawy
o transporcie drogowym kierowcy posiadający prawo jazdy kategorii A1, A, B1, B, B + E , podjęcie po raz pierwszy pracy na stanowisku kierowcy do którego zachodzi powyższe wyłączenie, nie będzie stanowiło spełnienia warunku zatrudnienia po raz pierwszy na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010 roku.

W przesłanym zapytaniu poruszył Pan kwestię wymiaru etatu na jaki powinien zostać zatrudniony kierowca.
Zgodnie z art. 39a ust. 1 ustawy o transporcie drogowym – Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta....
Spośród wymienionych warunków jakie powinny zostać spełnione nie znalazł się warunek dotyczący sposobu ani wymiaru zatrudnienia.
Oznacza to, że pracodawcy w tym zakresie pozostawiono dowolność zastosowania wymiaru etatu w ramach którego może on zatrudnić daną osobę na stanowisku kierowcy. To od przedsiębiorcy i jego zapotrzebowania będzie zależało czy kierowca zostanie zatrudniony na cały czy tylko na część etatu. Odnosząc się zaś do Pana zapytania, warunek podjęcia po raz pierwszy pracy na stanowisku kierowcy nie zawierał zależności zatrudnienia na pełny etat, został podany jedynie warunek podjęcia pracy w charakterze kierowcy.
Uprzejmie informuję, że odpowiedzi udzielane przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie stanowią wiążących wykładni przepisów prawa, lecz są informacją na ich temat oraz wyjaśnieniem w zakresie stosowania.

Katarzyna Orpik
Referendarz Wydziału Informacji Prawnej
Biuro Prawne i Orzecznictwa
Główny Inspektorat Transportu Drogowego
ul. Młynarska 42
01 - 171 Warszawa
Już całkiem mi się pokiełbasiło.

Z tej odpowiedzi rozumiem że muszę być zatrudniony na pojazd powyżej 3,5T. Tylko jeśli pracodawca mi wpisze w umowie o pracę że na kat.C no to chyba nie sprawdzą tego że jeżdżę do 3,5T :?:

Druga sprawa, to taka iż w tekście jest napisane, żeby podjąć pracę jako kierowca kat.C muszę mieć 18 lat i odbyć kwalifikację wstępną w pełnym wymiarze :shock: :shock:

Czyżby już granica 7,5T nie obowiązywała :?:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
Czyżby już granica 7,5T nie obowiązywała :?:
Polecam lekturę viewtopic.php?f=45&t=26101&start=0

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4029913
Samochód: Mietek Aszrot

Czyli w pierwszej umowie miałem napisane tylko jako kierowca, teraz będę miał następną umowe to co prosic Szefa żeby wpisał kierowca kat. C+E bo po 10 września mój kurs straci ważnośc w innym przypadku? Czy jak miałem robione szkolenie BHP pod kątem kierowca samochodu ciężarowego to, to mi nie wystarczy żeby później miec jakiś dowód?

EDIT: i co jak mam jakieś zaświadczenie gdzieś zanieśc czy jaki h.. ze zostałem zatrudniony pierwszy raz przed 10 września 2010? Niby jak mnie nie zatrudni nikt przed tym 10 września to moje uprawnienie na przewóz rzeczy warte papieru toaletowego ale jak to będą sprawdzac?

Ostatnio zmieniony 07 lip 2010, 17:51 przez adasko87, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

A tak na marginesie to jak oni to będą kontrolować co ty masz na umowie napisane kierowca czy kierowca C

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]