Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 wrz 2012, 15:42

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Zamierzam kupić samochód dwuosiowy z HDS. Mam nagraną robotę na HDS'a narazie na 2 miesiące. Moje pytanie brzmi czy powinienem najpierw kupić samochód czy może założyć działalność gospodarczą? Chciałbym odbić podatek od kupna tego auta (moje pytanie brzmi czy aby odbic podatek to najpierw powinienem założyć działalność a pozniej kupic czy jest jakiś myk zeby najpierw miec auto a pozniej bawic sie w zakladanie firmy, bo jak wiadomo w jeden dzien tego nie zalatwie a auto potrzebne na wczoraj). Wiem, że będę potrzebował licencji na zarobkowy przewóz rzeczy jednak narazie praca tym autem będzie polegała na usługach HDS'em i moje kolejne pytanie brzmi czy mogę na początek założyc firme usługową( Tak aby wystawiac fakturki za prace HDS) i ile czasu trwa zakładanie takiej działalności? a po jakimś czasie przekształcić firme na usługowo-transportową? Chodzi mi o to, że chce ruszyć jak najszybciej z tą robotą bo jak pisałem wyżej jest ona na 2 miesiące i goni nas termin a z tego co wiem to uzyskanie licencji na transport chwile trwa a przez te 2 miesiące raczej nie będę wykonywał zarobkowego przewozu.

Post Wysłano: 28 wrz 2012, 1:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10467084
Samochód: Volvo FH 500

Lepiej najpierw zalozyc firme a pozniej kupowac samochod. Mniej problemow bedzie w urzedach jesli bedziesz chcial odliczyc podatek. Co do usług owszem mozesz miec firme usługowa (transport to tez usluga) z tym ze jesli ktos Cie zatrzyma to bedzie prosil o licencje i nie wazne jest to czy uzywasz samego zurawia czy wykonujesz jakis transport licencje musisz miec.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]