Cytuj:
kontrolujący ITD, strażnik miejski, czy celnik nie może badać na obecność alkoholu, może wezwać policję, ale sam nie może tego zrobić,
Jak wobec tego wytłumaczyć kontrolę, którą miałem w czerwcu ub. roku, gdy inspektor kieleckiego oddziału ITD kontrolował moja trzeźwość, a jej wynik został wpisany do raportu poinspekcyjnego? Poza tym art. 129 ust. 4a mówi IMHO, w przypadku celników, co innego.
Cytuj:
sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze. stan techniczny może sprawdzać tylko policja oraz ITD, to samo z ładunkiem, natomiast ważą służby z ramienia administratora dróg, ci nie mają uprawnień kierowania ruchem, więc zatrzymuje ITD a oni ważą.(...)
Jak wobec tego zinterpretować art. 55 ust. 1 pkt. 4 Ustawy o Transporcie Drogowym?
Cytuj:
tylko proszę zwrócić uwagę, że prawo o ruchu drogowym obowiązuje na drogach publicznych i strefach zamieszkania. więc nie na parkingach, stacjach benzynowych itp. (chyba żeby zapobiec zagrożeniu).
Czyli można to rozumieć tak, że na parkingu np. celnik nie musi się stosować do Ustawy?
Cytuj:
ogólnie rzecz biorąc kontrole wewnątrz kraju celnicy odbywają razem z policją.
W sierpniu ub. roku miałem kontrolę celną na DK 11 Koszalin - Kołobrzeg. Nie zauważyłem tam policjantów.