Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 lip 2010, 16:50

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam mam prawo jazdy kat.C i dostałem ofertę pracy w hurtowni napojów jako rozwoziciel. I tutaj nurtuje mnie jedno pytanie, czy mogę tam jeździć legalnie jako kierowca nie mając KW?

Post Wysłano: 13 lip 2010, 16:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

nie

Post Wysłano: 13 lip 2010, 17:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco

Co Cię to obchodzi?, jak cię zatrudnią to jeździj i już:)

Post Wysłano: 13 lip 2010, 17:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Co Cię to obchodzi?, jak cię zatrudnią to jeździj i już:)
No dobra ale w razie jakiejkolwiek kontroli?

Wyczytałem gdzieś że mógłbym jeździć gdybym nie był zatrudniony jako kierowca ale jako np. magazynier czy to prawda?

Post Wysłano: 13 lip 2010, 17:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco

Tak jeżeli samochód byłby Ci niezbędny do wykonywanej pracy i był by używany, tylko w celach pomocniczych a magazynierowi jak sama nazwa wskazuje samochód potrzebny do pracy nie jest. Rozwożąc towar po sklepach wykonujesz usługę transportową, choć oficjalnie na fakturze to nie jest wyszczególnione, wiem z własnego dośw. bo jeździłem dla coca-coli:)

Post Wysłano: 27 lip 2010, 14:47

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MY01

Możesz pracować bez KW. Musisz mieć jedynie ważne badania lekarskie i psychologiczne, a te wydaje się na 5 lat. Praca w hurtowni, która wozi do klientów własny towar, to przewóz drogowy na potrzeby własne. Kierowcy wykonujący takie przewozy zwolnieni są z obowiązku kursów kwalifikacyjnych.

Post Wysłano: 27 lip 2010, 15:44

Cytuj:
Możesz pracować bez KW. Musisz mieć jedynie ważne badania lekarskie i psychologiczne, a te wydaje się na 5 lat. Praca w hurtowni, która wozi do klientów własny towar, to przewóz drogowy na potrzeby własne. Kierowcy wykonujący takie przewozy zwolnieni są z obowiązku kursów kwalifikacyjnych.
Nie opowiadaj bzdur.
Cytuj:
Warunki, które muszą spełnić przyszli kierowcy mający wykonywać przewozy na potrzeby własne, zawarto w art. 39a ustawy o transporcie drogowym.

Taki kierowca powinien:
- mieć ukończone 21 lat (chyba że będzie wykonywał przewozy drogowe rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, ale nieprzekraczającej 7,5 t – wówczas ten warunek go nie dotyczy),
- posiadać odpowiednie uprawnienia do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie Prawo o ruchu drogowym,
- nie wykazywać przeciwwskazań zdrowotnych ani psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy,
- uzyskać kwalifikację wstępną i ukończyć szkolenie okresowe.

Post Wysłano: 27 lip 2010, 23:48

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MY01

Przepraszam pomyliłem z kursem na przewóz rzeczy. DO niedawna w przewozach na potrzeby własne wymagane były jedynie badania lekarskie i psychotesty. Sprawa zmienia się z dniem 10.09.2010.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]