Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 wrz 2010, 8:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3192795
Samochód: mazda

Witam wszystkich, przeszukałem różne tematy ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje pytania.
Chciałbym założyć firmę która zajmowała by się transportem materiałów budowlanych. Samochód do tego przeznaczony miałby ok. 10 ton ładowności i HDS. Początkowo sam bym jeździł, później może druga ciężarówka i kierowca.
Prawo jazdy kategorii C już mam, wiem że żeby założyć firmę i móc jeździć potrzebuje jeszcze:

-kurs HDS
-certyfikat kompetencji zawodowych
-zaświadczenia lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych i psychologicznych
-świadectwo niekaralności
-licencja na transport drogowy

Teraz jest problem tego typu bo chciałbym ruszyć jak najszybciej ale żeby uzyskać licencję na transport drogowy trzeba mieć 21 lat, ja mam 20. Wiem że kurs na HDS mogę zrobić już, ale czy do certyfikatu kompetencji zawodowych też potrzebuje 21 lat ?
Chciałbym już zrobić to co mogę żeby jak najsprawniej wystartować

Możecie podpowiedzieć co można zrobić już bez wymaganego wieku i ile co mniej więcej będzie trwało a na co trzeba czekać do 21 lat ?

Post Wysłano: 26 wrz 2010, 10:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

I jeszcze - zabezpieczenie finansowe w wysokości 9000 Eur na pierwsze auto i 5000 Eur na każde kolejne + obowiązkowe ubezpieczenie OCP

Post Wysłano: 26 wrz 2010, 22:01

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3192795
Samochód: mazda

z tym zabezpieczeniem chce zrobić tak że rodzice przepiszą na mnie nieruchomość.
a w jakiej kolejności te wszystkie dokumenty trzeba gromadzić ?
no i co mogę zrobić już

Post Wysłano: 07 paź 2010, 11:59

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam serdecznie mam nadzieję, że dobrze trafiłem i podpowiecie mi co robić. Pracuje jako kierowca międzynarodowy od 5 lat obecnie z żoną planujemy otworzyć własna firme transportową gdzie chce kupic 1 samochód i sam jeżdzić a żona zajeła by sie cała ,,robotą papierkową'' i teraz nie wiem czy na EGZAMIN NA CERTYFIKAT mam iśc ja czy zona? Wiadomo, że trzeba sie do niego poduczyć,niby żona tych pojęcia z prawa szybciej by sie poduczyła u mnie było by gorzej natomiast z zagadnien transportowych ja wiem więcej poprostu z życia jak się jeżdzi, tak myśle żeby na jakis kurs sie zapisać tylko komu łatwiej bedzie zdac egzamin???

Post Wysłano: 05 lis 2010, 21:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Mój mąż mimo pięcioletniej praktyki podchodził trzykrotnie do egzaminy niestety z nie najlepszym rezultatem natomiast mi udało się przy pierwszym podejściu po tygodniu nauki

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]