Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 wrz 2010, 11:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4667666
Samochód: Mercedes Vario 814

Witam

2 dni temu doszło do złamania piętra do transportu samochodów w ciężarówce (piętrowa laweta). Jednocześnie zostało uszkodzony samochód który stał pod piętrem. Ciężarówka została zabudowana w Wojcieszynie w grudniu zeszłego roku przez Pana Bednarczyka. Dodam, że już kilka niezłych "niespodzianek" wcześniej wyszło na jaw - ale machnąłem na nie ręką. Teraz zastanawiam się jakie mam szansę na drodze prawnej dochodzić swojego roszczenia? Pan Bednarczyk twierdzi, że przyczyną wypadku było złe użytkowanie zabudowy - czyli, że niby ładowałem czołgi na górne piętro zamiast samochodów osobowych. Czy ktoś może miał podobną sytuację i wie jak do sprawy podejść? Czy są jakieś szanse realne na odzyskanie poniesionych strat? Czy w tej sytuacji mogę naprawiać ciężarówkę w jakimś innym warsztacie (tzn przebudować ją - bo w tej formie nie nadaje się do dalszej eksploatacji) czy też muszę ją mu odstawić do naprawy gwarancyjnej?

Pzdr

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 14:56

Na pewno trzeba będzie zgłosić szkodę do ubezpieczyciela. Warto zainwestować również parę groszy w biegłego rzeczoznawcę.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]