Cytuj:
Cytuj:
...Przecież nie da się normalnie funkcjonować przez kilka dni w trasie bez ogrzewania...
ale wracając do sprawy, nie ma żadnych takich przepisów.
Ja się nie zgadzam. Jeden z najważniejszych zawodów w kraju a nie potrafią jednoznacznie sformułować przepisów dla kierowcy. Dlatego są takie pytania. Ale Kodeks Pracy obowiązuje wszystkich.
Do gosiak4
Przeczytaj sobie wolną chwilą kiedyś Kodeks Pracy, dużo się z niego dowiesz, a na chwilę obecną polecam Dział 10, rozdział 1:
"Art. 207. [Podstawowe obowiązki pracodawcy] § 1. Pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy.
§ 2. Pracodawca jest obowiązany chronić zdrowie i życie pracowników poprzez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki. W szczególności pracodawca jest obowiązany:
1) organizować pracę w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy,
2) zapewniać przestrzeganie w zakładzie pracy przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, wydawać polecenia usunięcia uchybień w tym zakresie oraz kontrolować wykonanie tych poleceń,
Według mnie skoro ogrzewanie nie działa pracodawca nie "chroni" zdrowia pracownika.
Następnie polecam:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
Tam bym zaczął w rozdziale 3 "ogrzewanie i wentylacja".
"§ 30. W pomieszczeniach pracy należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy (metod pracy i wysiłku fizycznego niezbędnego do jej wykonania) nie niższą niż 14oC (287 K), chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają. W pomieszczeniach pracy, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna, i w pomieszczeniach biurowych temperatura nie może być niższa niż 18oC (291 K)."
Teraz tylko kwestia jak należy zinterpretować kabinę kierowcy, ja to rozumiem jako pomieszczenie pracy stałej, gdyż jako kierowca w kabinie najprawdopodobniej spędzasz więcej niż 4 godziny na dobę.
Tylko czy coś to zmieni w mentalności szefa dorobkiewicza?
Powodzenia.