Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Vat za paliwo
Post Wysłano: 10 sty 2011, 15:26

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
Chciałbym sie dowiedziec czy mozna odliczac vat za paliwo wrzucac w koszta (sam. ciezarowe ciagniki siodłowe)...
i np. samochody słubowe czy jest taka mozliwosc ?
dzieki z gory

Nikt nie wie :?: ]
Ja znalazłem wycinek z prasy ,ale nie wiem jak sie ma to do roku 2011

Mając powyższe na uwadze, należy stwierdzić że przysługuje Spółce prawo do odliczenia podatku naliczonego VAT z tytułu zakupionego oleju napędowego do ciągników siodłowych, które są wykorzystywane dla potrzeb prowadzonej działalności gospodarczej.

Post Wysłano: 10 sty 2011, 17:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Może nikt nie pisze, bo dla każdego to oczywiste, ale rozwieje już Twoje wątpliwości.
Po pierwsze odliczanie Vatu to co innego a wrzucanie w koszty to co innego. Vat odliczasz od zakupu rzeczy, które są tzw. kosztami czyli np. paliwo w firmie transportowej. odliczasz go od vatu, który naliczasz wystawiając komuś FV za transport. Czyli wystawiasz FV za 1000zł netto, naliczasz 23% vatu czyli 230zł, a żeby zrobić ten kurs kupiłeś paliwo za 500zł netto plus vat 115zł. 230-115zł = 115zł tyle z uśmiechem na ustach zanosisz do US :D
Natomiast wrzucanie w koszty to na powyższym przykładzie masz 1000 zł przychodu za kurs, a te 500zł na paliwo wrzucasz w koszty, zostaje ci 500zł czystego zysku, od którego płacisz jeszcze 19% podatku.
Przy ciężarówkach, odliczasz cały vat od auta i paliwa oraz cenę netto zakupu auta i paliwa wrzucasz w koszty. Przy osobówkach przy zakupie odliczasz 60% vatu, ale nie więcej niż 6000zł, resztę nieodliczonego vatu wrzucasz w koszty. Vatu od paliwa nie możesz odliczyć, ale koszt netto paliwa i auta wrzucasz w koszty.
Proste, łatwe i przyjemne :)

Post Wysłano: 10 sty 2011, 18:59

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Vatu od paliwa nie możesz odliczyć
Chyba, że ta osobówka jest autem ciężarowym tzn. VAT1. Umożliwia to odpis VATu od zakupu i paliwa.

Post Wysłano: 10 sty 2011, 21:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Cytuj:
Chyba, że ta osobówka jest autem ciężarowym tzn. VAT1. Umożliwia to odpis VATu od zakupu i paliwa.
Czyli tzw. osobówka z kratką. Tak, ale do końca 2010 roku. W tym roku, niestety już nie kupimy auta z kratką i tak samo nie odliczymy już od niego vatu z paliwa, nawet jeśli było kupione w zeszłym roku. Niestety dotyczy to nawet aut dostawczych do 3,5t o czym jest temat na forum chyba w aktualnościach.
Piszę to tak na 99%, księgowym nie jestem, więc jeśli się mylę albo źle rozumiem nasze wspaniałe przepisy to mnie poprawcie :)

Post Wysłano: 10 sty 2011, 21:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Koledzy dzieki za wypowiedzi powiedzcie mi jeszcze od jakich rzeczy mozna ten vat odliczyc ...(od wszystkich zwiazanych z dzialalnoscia)

Post Wysłano: 10 sty 2011, 21:56

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Czyli tzw. osobówka z kratką. Tak, ale do końca 2010 roku. W tym roku, niestety już nie kupimy auta z kratką i tak samo nie odliczymy już od niego vatu z paliwa, nawet jeśli było kupione w zeszłym roku. Niestety dotyczy to nawet aut dostawczych do 3,5t o czym jest temat na forum chyba w aktualnościach.
Piszę to tak na 99%, księgowym nie jestem, więc jeśli się mylę albo źle rozumiem nasze wspaniałe przepisy to mnie poprawcie :)
Samochody z wbitą pieczątką w dowodzie VAT1 mogą bez najmniejszego problemu odliczać w tym roku VAT od zakupu i paliwa. Taki samochód musi posiadać jeden rząd siedzeń i przegrodę za tym rzędem siedzeń.

Post Wysłano: 10 sty 2011, 23:01

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Koledzy dzieki za wypowiedzi powiedzcie mi jeszcze od jakich rzeczy mozna ten vat odliczyc ...(od wszystkich zwiazanych z dzialalnoscia)
Sam już sobie odpowiedziałeś na to pytanie :wink:
Vat możesz odliczyć od wszystkiego tj. począwszy od długopisu, którym wypiszesz fakturę, poprzez wszelkiego rodzaju urządzenia(np. produkcyjne), prąd, telefon, komputer, części do auta, usługi, aż po papier toaletowy, którym twoi klienci podetrą sobie wiadomo co :D
Wszystko co będzie ci służyć do prowadzonej działalności kupujesz na fakturę i odliczasz z tego Vat, a kwota netto stanowi koszty.

Post Wysłano: 31 sie 2012, 16:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 636485
Samochód: FH12

Koledy tak czytam czytam i ciagle ten vat itp to czarna magia.

Mysle w koncu założyc działalnosc i teraz kilka pytan. Chce na firme wciagnąc samochód wezmy na przyklad narazie jeden ( autolaweta blaszak Daily przerobiony na autolawete ) w dowodzie nie ma wbitego Vat1.

Co musze zrobic zeby odliczac paliwo i wbic Vat1 i czy da sie w ogole wbic Vat1 do takiego przerobionego samochodu.

Vat1 chyba sie wbija w salonie firmowym na przeglądze w tym przypadku w Iveco ?

I czy bede mogł odliczac pełny Vat od paliwa czy tylko jaka czesc ? I tak wyczytalem ze zwrot robi sie jakos na rozliczenie konca roku ?

I co do odliczania podatku to wiem ze moge odliczac od wszystkiego nawet przykladowego dlugopisu tak jak ktos pisal na forum

Pewnie pytania kilka razy walkowane na forum ale dla mnie to czarna magia :)

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 16:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Zeby miec Vat1 wbite w dowod musisz jechac na przeglad
Tam tobie wszystko wytlumacza co i jak :wink:

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]