Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

pisze nie dlatego że czuje sie nie winny :lol: ale miałem takie zdarzenie a i słyszałem już o tego typu praktykach wobec wystraszonych kierowców z poza Niemiec że Policja próbuje wmówić kierowcy że jechał bez pasów!!! i podczas ostatniej kontroli osobiście sie z tym spotkałem że po zjeździe na parking policjant wcale odrazu nie podszedł do mnie do auta a dopiero po ok pół minuty i w zasadzie mogłem w tym czasie odpiąć już pas ale nie zrobiłem tego bo mam taki nawyk że zawsze najpierw notuje czas rozpoczęcia postoju :D i po otwarciu drzwi nasza rozmowa zaczęła sie od tego że jechałem bez pasów! i że mam dać (standardowo-P.J.,CMR,Licencje,D.R.+tacho),i zaczęła sie dyskusja bo nigdy nie jeżdze bez pasów (taki mam nawyk) że jest to nie możliwe a oni na to że żaden z nich nie widział u mnie zapiętych pasów i że musiałem je zapiąć podczas zjazdu na parking :shock: (w jakimś tam stopniu znam język wiec nie rezygnowałem bo darmo euro nie oddaje) i finalnie w tej kwestii odpuścili bo dopatrzył sie przekroczenia prędkości-wiec miał za co ukarać,ale nie jest to jednostkowy przypadek i dlatego przestrzegam żebyście pospiesznie nie odpinali pasów po zatrzymaniu przy kontroli :!:
a przy okazji chciałbym zapytać jak to jest z tym przekroczeniem prędkości do 1min???
jest to podstawa do nałożenia mandatu czy też nie ???

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

Jest i nie jest.
Przekroczenie predkosci o 5km/h w niemczech jest karane mandatem wedlug uznania policjanta.
Tzn. jest ustalona stawka na takie przewinienie (bodajze 15 euro) ale do policjanta nalezy decyzja czy ten mandat da czy nie. Powyzej 5km/h juz od mandatu sie nie wywiniesz.

Co do czasu to wiem tylko ze wyprzedzanie pojazdami ciezarowymi z roznica predkosci mniejsza jak 2 lub 3 km/h i trwajace powyzej 45 sek. jest podstawa do ukarania kierowcy.

Pozdrawiam

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]