Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 sie 2011, 14:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: volvo

Witam mam taki dylemat. Chodzi mi o to czy jadąc ciężarówką z licencją na transport na potrzeby własne muszę mieć zamontowany ViaTool? Pytam bo nie poruszam się po żadnych autostradach i drogach ekspresowych zaznaczonych na mapie. Chodzi mi tylko o to, czy musi być zamontowany ViaBox mimo wszystko?

Post Wysłano: 07 sie 2011, 15:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 31115452
Samochód: SCANIA R420

Nie ma takiego pojęcia jak transport na potrzeby własne...kilka razy wyjaśniany ten temat...

a co do via tolla to mimo wszystko musisz mieć go na szybie czy jedziesz płatną czy nie płatną drogą... a co do tych nie płatnych to jest tylko kwestia czasu na postawienie bramek do poboru opłat..

Post Wysłano: 07 sie 2011, 20:19

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
a co do via tolla to mimo wszystko musisz mieć go na szybie czy jedziesz płatną czy nie płatną drogą...
nie ma obowiązku posiadania urządzenia viabox gdy nie korzystasz z dróg płatnych.

Post Wysłano: 08 sie 2011, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

podbijam przedmówcę - mandaty płaci się za nieuiszczenie opłaty, a nie za brak viatolla - nie ma potrzeby, żeby miał viatolla ktoś, kto jeździ po zakupy do sklepu (no chyba, że ma bramkę po drodze ;) i to by nie miało sensu, żeby każdy miał to mieć

Post Wysłano: 08 sie 2011, 22:28

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
podbijam przedmówcę - mandaty płaci się za nieuiszczenie opłaty, a nie za brak viatolla - nie ma potrzeby, żeby miał viatolla ktoś, kto jeździ po zakupy do sklepu (no chyba, że ma bramkę po drodze ;) i to by nie miało sensu, żeby każdy miał to mieć
Ciekawe kto normalny jeździ ciężarówką do sklepu kolego nieZdrowy. :mrgreen:

Post Wysłano: 09 sie 2011, 22:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Benz 814 Vario

na początku lipa wałkowałem temat viatolla, bo wszyscy już mieli a ja nie. Każdy jak jeden mąż powtarzał, że muszę mieć, mimo że nie jeżdżę po drogach płatnych (w mojej okolicy na razie ich nie ma). Gdybym kupił viaboxa (ok 150zł - kaucja) i w ciągu 15 miesięcy nie przejechałbym po drodze płatnej, to automatycznie moje 150zł przepada i mój viabox zostaje wyrejestrowany z systemu viatoll (nie naliczałby już opłaty za przejazd drogą płatną). Gdyby ITD chciało wlepić mandat za brak viaboxa (na drodze NIE płatnej) kazano mi natychmiast dzwonić do firmy viatoll - tak usłyszałem od dwóch doradców z firmy viatoll.

Post Wysłano: 09 sie 2011, 23:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGL / A4

Cytuj:
Cytuj:
a co do via tolla to mimo wszystko musisz mieć go na szybie czy jedziesz płatną czy nie płatną drogą...
nie ma obowiązku posiadania urządzenia viabox gdy nie korzystasz z dróg płatnych.
Załóżmy, że nie masz tego pier...nika na szybie, bo wiesz, że nie będziesz jeździł po płatnych odcinkach. A co zrobisz w przypadku, gdy na tej drodze co pojedziesz (niepłatnej) będzie wypadek, i objazd z przyczyn naturalnych zostanie skierowany na drogę płatną :?: No chyba, że umiesz czarować i od zaraz wyczarujesz go sobie w kabinie, no to sorka...

Nie chcę się sprzeczać, ale wydaję mi się, że musisz go mieć, bez względu na to, czy Ty tym autem wyjedziesz w ogóle kiedyś na drogę, czy nie. Twierdzę tak, ponieważ u brata w firmie był taki przypadek, że ciężarówka pyka sobie codziennie wkoło komina rozwożąc do ludzi towar, i nigdy dalej nie wyjeżdża, a goście z punktu viatolla, przy zakupie, mówili że nie ma reguły, czy ona stoi, czy jeździ po niepłatnych odcinkach- ma być wykupiony!

Post Wysłano: 11 sie 2011, 17:41

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

myślę że taki cytat ze strony
http://www.viatoll.pl/pl/pojazdy-ciezki ... z-viaboxem
- skutecznie załatwi problem poruszany w temacie które pojazdy(a raczej po jakich drogach jeżdżący) muszą posiadać urządzenie VIABOX:

Poruszanie się po sieci dróg płatnych tylko z viaBOXem
Od 1 lipca 2011 roku wszyscy kierowcy samochodów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony korzystający z sieci dróg płatnych są ustawowo zobowiązani do posiadania w pojazdach sprawnych viaBOXów (podstawa prawna - art.9 pkt.1 Ustawy z dnia 7 Listopada 2008 roku o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw). Mimo, że sam start systemu viaTOLL został opóźniony i opłaty za przejazd nie są obecnie naliczane, za niesprawne urządzenie lub jego brak Inspektorzy Transportu Drogowego mogą nałożyć na prowadzącego pojazd karę administracyjną w wysokości nawet 3 tysięcy złotych.

Uwaga! kierowcy poruszający się poza siecią dróg objętych systemem viaTOLL nie mają obowiązku posiadania w pojazdach urządzenia viaBOX.

01.07.2011

Post Wysłano: 12 sie 2011, 15:36

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Ciekawe kto normalny jeździ ciężarówką do sklepu kolego nieZdrowy. :mrgreen:
Nikt, to był przykład :D

A wypowiedź kolegi rozwiązuje sprawę. Tematem na odrębną dyskusję jest to, czy sensowne jest posiadanie ViaBoxa nawet, gdy nie jeździmy po płatnych odcinkach jak tutaj właśnie kolega podał przykład niespodziewanych objazdów. Nigdy w sumie nie wiadomo co się wydarzy. Tutaj sobie powinniśmy odpowiedzieć na pytanie czy zdarzyło nam się jeździć po płatnych odcinkach w ciągu ostatniego czasu mimo, że nie mieliśmy tego w planach.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]