Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 lip 2011, 13:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Do niedawna wielu z kierowców zmagało się z trudnościami dotyczącymi przypisania w prawie jazdy kodu "95" zarówno przy kategoriach do przewozu osób jak i rzeczy po szkoleniu okresowym z zakresu tylko jednego bloku programowego.
Do tej pory wydziały komunikacji żądały dodatkowych dokumentów, np starych kursów na przewóz osób / rzeczy. Ta kwestia zostanie niedługo rozwiązana, przepisy będą jasno określały jakich dokumentów można żądać od kierowcy przy wymianie prawa jazdy.
Z racji tego, że przepisy mają wejść w życie 7 sierpnia, proponuję do tego czasu wstrzymać się z wymianą prawa jazdy - chodzi tutaj o osoby, które robiły szkolenie okresowe z zakresu jednego bloku programowego a wykonują przewozy drogowe zarówno kategorią C jak i D.

Szczegóły tutaj: http://news.prawodrogowe.pl/i401#news19442

Post Wysłano: 27 lip 2011, 15:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Właśnie jak to jest ??

Zrobiłem prawko C w 2006 D w 2006. W 2007 zrobiłem szkolenie przewozu osób kosztowało mnie to 700zł na zaświadczenie czkałem około dwóch tygodni zostało wydane przez Polską Izbę Gospodarczą Ośrodków Szkolenia Kierowców w Warszawie.

Teraz byłem na kursie "szkolenie okresowe" uzyskałem świadectwo kwalifikacji potwierdzające ukończenie szkolenia okresowego blok programowy C1, C1E, C, CE wydane przez ośrodek szkoleniowy (zwykła szkoła nauki jazdy). Dali mi tam papiery aby przepisać do prawa jazdy te daty.

W kolumnie 11 (Data ważności uprawnienia) pojawia się data uzyskania świadectwa kwalifikacji (w moim wypadku wydana przez szkołę nauki jazdy) a w kolumnie 12 (ograniczania) pojawia się data końca ważności świadectwa kwalifikacji ?? (chyba tak to ma wyglądać)

Teraz pytanie czy po dacie ważności uprawnienia w prawku tracę uprawnienia do kierowania ciężarówką, autobusem nawet na potrzeby własne ? np. źle odczytane przez policjanta. Bo nie wiedząc czego tyczą te daty i tylko je widząc w prawku (opis tabelki kolumna i rząd) to tak jak bym tracił uprawnienia do prowadzenia ciężarówek, autobusów na pusto czy na potrzeby własne.

Za mało sprecyzowany opis tabelki w rzędzie 11 i 12 ??

Pozdrawiam, A.
Jak to jest ?? :D

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]