Cytuj:
Juz ktos tu o to pytal ... kwalifikacje miec musisz (u nich nazywa sie to CPC) na dokladniej tej samej zasadzie co w reszcie Europy.
BZDURA
Jesli juz to "Driver CPC", samo "CPC" to w skrocie uprawnienia managera transportu (miedzy innymi ja je mam
).
Jesli masz prawo jazdy kategorii C lub C+E i kurs na nie ukonczyles po 10 wrzesnia 2009 to musisz posiadac Driver CPC (robisz to w tej chwili razem z kursem na prawo jazdy).
Jesli masz prawojazdy kat. C lub C+E z przed tej daty to masz czas na zrobienie tego swistka do 10 wrzesnia 2014 a w przypadku kat D lub D+E do 10 wrzesnia 2013, po tej dacie za brak tego dokumentu 1000 pounds mandat (nawet jesli zapomnisz) co wedlug mnie jest totalna bzdura bo prawa jazdy nie musze miec przy sobie mam 7 dni na dostarczenie go na komisariat policji i 10 dni na dostarczenie go do Traffic Area Office po kontroli Vosa.
W tej chwili jedynym dokumentem jaki wiekszosc kierowcow musi posiadac to tylko prawo jazdy (ale nie koniecznie przy sobie).
Na koniec taka ciekawostka
, malo kto wie ze w UK kierowca posiadajacy prawo jazdy kat C moze prowadzic autobus.
Musza byc oczywiscie spelnione odpowiednie warunki:
- trzeba posiadac prawo jazdy kat.C co najmiej dwa lata
- autobus bez pasazerow (nawet jednego - w ciezarowce mozna miec pasazera)
- autobus jest uszkodzony lub po wypadku i prowadzisz go do naprawy lub jest juz po naprawie i prowadzisz go do stacji diagnostycznej na przeglad lub do bazy po przegladzie.
Jest to dobre dla mechanikow.