Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 lut 2012, 1:28

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Jelcz 3w642

Witam wszystkich.
jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu ciężarowego rodzimej produkcji marki Jelcz 642 z roku 1994,
ma w dowodzie rej wpisane DMC 22 tony,dopuszczalna ład 10 ton a masy własnej 11.850t.
i tu moje pytanie jak to jest że ten sam jelcz tylko z 1993r jak i starszy ma ładowność 12ton (i więcej w przypadku innych ) przy takiej samej masie własnej (11.850t).Dodam że DMC(tego 12 ton) wynosi 24 tony.
Czy jest taka możliwość aby całkiem legalnie podnieść ładowność (choćby te 2 t) aby żaden policjant,inspektor czy nawet leśniczy :) nie doczepił się że jest coś nie tak z tonażem.
Jak wiadomo ten Jelcz jest trzy osiowy. proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich truckerów.

Post Wysłano: 02 mar 2012, 0:01

Użytkownik

Użytkownik

GG: 28710804
Samochód: volvo fh

A jakie DMC masz wpisane na tabliczce znamionowej :D

Post Wysłano: 06 mar 2012, 0:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Jelcz 3w642

Z tabliczki mało co można odczytać bo nadruk jest wytarty.widnieją tylko wartości dot auta.posiadam do niego książke i tam napisane jest DMC 22000 kg,na tabliczce też taka wartość widnieje.jest tam coś dotyczące chyba liczby osi bo widać tylko napis osi i wybite 2.Wiem że tabliczka rzecz święta ale jak to ma się do innych jelczy tego samego modelu co mają ładowność 12 ton i więcej przy tej samej masie własnej co mój.
Znalazłem na tym forum taką "charakterystyke" jelcza viewtopic.php?f=39&t=7013. GW to chyba znaczy max masa całkowita tam jest 32000kg a ja mam w książce 30000 kg.coś tu chyba nie pasuje.masa zestawu jest ta sama. Jeśli miał by ktoś jakieś zdjęcie takiej tabliczki albo jakikolwiek wygląd to bardzo bym prosił
Aha jest to tabliczaka Jelczańskich zakładów samochodowych JZS.
Pozdrawiam wszystkich:)

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]