GG: 0
Samochód: Peugeot Boxer L3H3/ Audi a4
z tego co wiem, prowadzić taki pojazd możesz, jeśli posiadasz uprawnienia do kierowania nim- prawo jazdy kat C lub CE w zależności od typu pojazdu. to, że jest na nim zamontowane urządzenie techniczne, nie oznacza ze z niego korzystasz.
było nawet kiedyś pytanie do inspektora na tvn turbo w 'na osi' i dokładnie tak powiedzieli. ze wtedy jesteś kierowcą i prowadzisz samochód, a nie obsługujesz dźwig
uprawnienia do obsługi żurawi przewoźnych i przenośnych (HDS) upoważniają do pracy tym urządzeniem, a prawo jazdy do prowadzenia pojazdu, więc jeżeli samochód jest wyposażony w żuraw jechać może nim każdy kto posiada odpowiednie prawo jazdy do tego pojazdu, ale pracować tym żurawiem może tylko posiadający takie uprawnienia.
OK ,dzięki a jeszcze jedno pytanie co mam zrobic jak mi tachograf oszukuje na tarczce rysuje godzine do przodu, na zegarze jest np. 15.20godz a na tarczce 16.20.Zgłosiłem pracodawcy ale jakos narazie brak odzewu
Panowie, jak ja robiłem uprawnienia na HDS, to pan wykładowca mówił że prowadząc ciężarówke z zamontowanym tym urządzeniem musimy mieć wymagane uprawnienia do obsługi. Być może tak powiedział żeby każdy z kursu namówił następnego kolegę który jeździ bez uprawnień
_________________ B=>17.12.08
C=>12.01.10
E do C=>15.03.10
T=>25.04.08
Kurs na żurawie przenośne II Ż (HDS-y)=)
Panowie, jak ja robiłem uprawnienia na HDS, to pan wykładowca mówił że prowadząc ciężarówke z zamontowanym tym urządzeniem musimy mieć wymagane uprawnienia do obsługi...]
pan minął się z prawdą.
poza tym ruch na drodze (urpawnienia do prowadzenia pojazdów) kontrolują policja i ITD, natomiast pracę żurawia przenośnego HDS inspektorzy Urzędu Dozoru Technicznego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 25 gości