Cytuj:
Witam posiadam firme od 1994r, do lutego 2011 mialem tylko wpisy w wyciagu o działalnosci gospodarczej na temat naprawy pojazdow itp. W lutym 2011roku dopisalem takze transport ladowy i wszelkie podobne. Z racji tego z w mojej okolicy jest na "wczoraj" potrzebna 'wanna" i ciągnik siodłowy , chciałbym starac sie o licencje na transport. Z tego co wyczytałem robi sie "lekki" młyn aby otrzymać ten glupi dokukment. Moje pytanie jest nastepujące czy wystraczy zatrudnic osobę która ma certyfitkat kompetencji zawodowych, aby osobiscie tego dokumentu nie wyrabiac, jak i gdzie otrzymac tą licencje po tych zmianach. ? 9000 euro? czy moze byc zabezpieczeniem nieruchomość ? koszt + - , otrzymania licencji.
Szukałem na forum ale nie znalazlem jednoznacznej wypowiedzi. Jezeli jest a nie zauwazyłem - przepraszam. Prosze o wytlumaczenie kogos z pojeciem, w ww temacie. Z góry dziękuje.
tak na gorąco to zacznij od przeczytania rozporządzenia unijnego 1071 o dostepie do "zawodu przewoźnika drogowego" - tam masz najnowsze zasady, kolejna rzecz to zapoznaj się z projektem zmiany ustawy o transporcie drogowym - jest na stronach byłego MI, możesz zasięgnąć języka w swoim starostwie tam fizycznie przyjmuja dokumenty i wydaja licencje.
osoba zarządzająca transportem czyli posiadacz certyfikatu ma sprawować realny i rzeczywisty wpływ na prace przedsiębiorstwa transportowego,
kwota 9000 euro musi byc przedstawiona jako forma bilansu (dla niektórych rodzajów spółek ) lub ubezpieczenie lub gwarancja bankowa.