Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 lut 2012, 15:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6070087
Samochód: DAF LF 45.170

Witam

Posiadam auto ciezarowe DMC do 12 ton. Ojciec prowadzi gospodarstwo rolne i auto służy tylko i wyłącznie na potrzeby gospodarstwa. Auto jest na Ojca a ja jestem współwłaścicielem.

Pytanie :

Jeżeli tym autem jeżdzę głownie ja jako wspołwałaściciel z towarem z gospodarstwa, które jest na Ojca to czy muszę mieć jakieś uprawnienia typu badania psychotechniczne lub kurs na przewóz rzeczy?

Proszę o odpowiedź ...

Pozdrawiam

Post Wysłano: 25 lut 2012, 16:59

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

przedsiębiorstwo jak każde inne więc zezwolenie na przewozy własne
no chyba że jak mawia mój znajomy - "chłopu nic nie zrobią może jeździć łamiąc wszelkie przepisy".

Post Wysłano: 18 mar 2012, 21:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4015060
Samochód: Magnum 480 DXI

zzx nie do końca masz racje ,bo gosp.rolne w przepisach nie jest traktowane jako przędsiębiorstwo więc jako takiego pozwolenia na potrzeby własne nie potrzebuje bo mu nawet nikt takoewgo nie wystawi ,ale cała reszta jest wymagana czyli tacho ,kursy ,zaświadczenia o nie prowadzeniu choc tu zachodzi sprzecznosc bo przecież nie jest przedsiębiorcą ale lepiej miec ,znam troche ten temat bo mam znajomego który ma swoje gosp.i transport na potrzeby własne ,odchodzi jedynie licencja i cała reszta do tego ,no i co najważniejsze nie może wykonywac usług transportowych :twisted:

Post Wysłano: 18 mar 2012, 22:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
zzx nie do końca masz racje ,bo gosp.rolne w przepisach nie jest traktowane jako przędsiębiorstwo więc jako takiego pozwolenia na potrzeby własne nie potrzebuje bo mu nawet nikt takoewgo nie wystawi
tu sprawa jest troche dyskusyjna ponieważ w ustawie o transporcie drogowym jest odniesienie do ustawy o ubezpieczeniach rolników i tylko tacy którzy podlegają krusowi sa zwolnieni z obowiązku uzyskania zezwolenia na przewozy własne.
nie wiemy czy pytający prowadzi to gospodarstwo razem z ojcem czy po prostu jest tam kierowcą ( bo np.ojciec nie ma uprawnień do kierowania pojazdem) a pracuje "w mieście".
w mojej ocenie odnosi sie to tylko do osób objętych ubezpieczeniem krus.

Post Wysłano: 21 mar 2012, 20:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6270969
Samochód: MAN 8.180

Cytuj:
Posiadam auto ciezarowe DMC do 12 ton. Ojciec prowadzi gospodarstwo rolne i auto służy tylko i wyłącznie na potrzeby gospodarstwa.
W związku z tym na podstawie Rozporządzenia WE NR 561/2006 Rozdział IV WYJĄTKI art. 13 ust.1 b)
Możesz jeździć ciężarówką o dowolnej masie DMC na obszarze do 100km w LINI PROSTEJ od bazy gospodarstwa/przedsiębiorstwa rolnego bez jakichkolwiek zaświadczeń i BEZ OBOWIĄZKU REJESTRACJI CZASU PRACY I JAZDY czyli nie musisz używać tachografu. Musisz tylko i wyłącznie używać pojazdu do celów związanych z gospodarstwem/przedsiębiorstwem rolnym bezpośrednio.
Jeżeli jesteś w gospodarstwie domowym tj. Czerpiesz z niego korzyści, działasz na jego rzecz, pomagasz ojcu i matce w jego prowadzeniu i jesteś "rodziną" możesz również wsiadać i jechać bez wszelkich papierów. A jak już jesteś w dowodzie jako współwłaściciel to tym bardziej.

Do jazdy ciężarówką "na użytek własny" nie potrzeba zaświadczeń takich jakich potrzebuje normalny kierowca wykonujący swój zawód.

Post Wysłano: 21 mar 2012, 22:11

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Posiadam auto ciezarowe DMC do 12 ton. Ojciec prowadzi gospodarstwo rolne i auto służy tylko i wyłącznie na potrzeby gospodarstwa.
W związku z tym na podstawie Rozporządzenia WE NR 561/2006 Rozdział IV WYJĄTKI art. 13 ust.1 b)
Możesz jeździć ciężarówką o dowolnej masie DMC na obszarze do 100km w LINI PROSTEJ od bazy gospodarstwa/przedsiębiorstwa rolnego bez jakichkolwiek zaświadczeń i BEZ OBOWIĄZKU REJESTRACJI CZASU PRACY I JAZDY czyli nie musisz używać tachografu. Musisz tylko i wyłącznie używać pojazdu do celów związanych z gospodarstwem/przedsiębiorstwem rolnym bezpośrednio.
Jeżeli jesteś w gospodarstwie domowym tj. Czerpiesz z niego korzyści, działasz na jego rzecz, pomagasz ojcu i matce w jego prowadzeniu i jesteś "rodziną" możesz również wsiadać i jechać bez wszelkich papierów. A jak już jesteś w dowodzie jako współwłaściciel to tym bardziej.

Do jazdy ciężarówką "na użytek własny" nie potrzeba zaświadczeń takich jakich potrzebuje normalny kierowca wykonujący swój zawód.
fajnie że zacytowałeś kawałek artykułu ale gdybys przeczytał od początku to by brzmiało to troszke inaczej:
""1. O ile nie zagraża to osiągnięciu celów określonych w art.
1, każde Państwo Członkowskie może wprowadzić wyjątki od
przepisów art. 5–9 i uzależnić te wyjątki od spełnienia
indywidualnych warunków na swoim terytorium lub
,
w porozumieniu z zainteresowanymi Państwami, na terytorium
innego Państwa Członkowskiego, mające zastosowanie
do następujących przewozów wykonywanych:""

Post Wysłano: 21 mar 2012, 23:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6270969
Samochód: MAN 8.180

Po prostu nie chciałem być gołosłowny w tym co napisałem :D
Skoro jesteśmy państwem wspólnoty to chyba ma ten przepis zastosowanie w życiu. Ciekaw jestem tylko jaka będzie interpretacja tego przepisu przez organ dokonujący kontroli. Jak to w naszej krainie bywa "każdy c...j na swój strój"

Post Wysłano: 01 kwie 2012, 13:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

fajnie że zacytowałeś kawałek artykułu ale gdybys przeczytał od początku to by brzmiało to troszke inaczej:
""1. O ile nie zagraża to osiągnięciu celów określonych w art.
1, każde Państwo Członkowskie może wprowadzić wyjątki od
przepisów art. 5–9 i uzależnić te wyjątki od spełnienia
indywidualnych warunków na swoim terytorium lub
,
w porozumieniu z zainteresowanymi Państwami, na terytorium
innego Państwa Członkowskiego, mające zastosowanie
do następujących przewozów wykonywanych:""
Wojciechu co tzn. wszelkie papiery ? Gdzieś czytałem że wyłączenia odnośnie rejestrowania aktywności kierowcy w gosp.rolnym zostały już zniesione ,także na moje tacho takiego kierowce obowiązuje i wszelkie papiery jak to określiłeś związane z prowadzeniem auta są wymagane czyli na nowych zasadach będzie to wpis w prawo jazdy i raczej skłoniłbym się do tezy że jest to słuszne posunięcie ,przynajmniej uporządkuje to trochę Także okulista ,lekarz medycyny pracy ,psychotesty i jeżeli posiadasz dawne świadectwo kwalifikacji to w zależności od daty zdobycia uprawnień na kat.C kurs uzupełniający.

Post Wysłano: 01 kwie 2012, 13:34

Użytkownik

Użytkownik

A tak nawiasem mówiąc dlaczego taki rolnik nie miałby używac tacho ,przecież dziś rynki zbytu czy inne formy prowadzenia firmy czy w tym wypadku gosp. są tak rozległe że klientów pozyskuje się w różnych stronach kraju

Post Wysłano: 10 cze 2012, 20:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Podepne sie pod temat, czy bedac rolnikiem (place krus). Wiozac ciezarowka do 12 DMC zabudowa chlodnia, swieze warzywo, musze posiadac ksiazeczke badan lekarskich, ksiazeczke mycia chlodni? Chodzi mi o ewentualna kontrole na drodze a nie warunki w jakich mam dostarczyc towar np. do przetworni?

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]