Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 maja 2012, 11:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGX 18.440

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak się mają przepisy o czasie pracy kierowców, przy sprowadzaniu auta z zagranicy. Auto wyposażone w tachograf cyfrowy. Słyszałem na uniwersytecie parkingowym, że można jechać bez karty. Czy konieczne jest przestrzeganie czasu pracy? Będziemy musieli przejechać przez Belgię i Niemcy.

Próbowałem coś znaleźć na forum, wpisywałem różne kombinacje, ale nic mi nie znalazło.

Post Wysłano: 28 maja 2012, 23:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

zadzwoń do dyżurnego http://www.gitd.gov.pl//content/dyzury- ... itd-i-gitd

moim zdaniem jeżeli będzie prowadził "właściciel" auto/zestaw na pusto to bez tacho jeżeli kierowca to AETR

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Post Wysłano: 29 maja 2012, 8:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1699214

AETR? w Unii Europejskiej?
Moim zdaniem jeżeli pojazd jest wyposażony w urządzenie rejestrujące (tachograf) to trzeba go używać, a czy stosować się do przepisów rozp. 561/2006 czy nie to już Ci nie powiem. Jak ja ściągam pojazd z Niemiec to dla spokoju jadę stosując się do przepisów.

Post Wysłano: 29 maja 2012, 10:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pojadą w podwójnej obsadzie: szef i tata. Z tym że szef nie ma karty. Podobno jeśli sprowadzamy auto bez używania tacho to nasza inspekcja nie robi problemów (znajomy taty tak prowadził auto i go trzymali). Bardziej się rozchodzi o to BAG.
Drugi problem, auto ma 4 halogeny, nie zakryte, a tu trzeba całe Niemcy przejechać. :?

Post Wysłano: 29 maja 2012, 10:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Pojadą w podwójnej obsadzie: szef i tata. Z tym że szef nie ma karty. Podobno jeśli sprowadzamy auto bez używania tacho to nasza inspekcja nie robi problemów (znajomy taty tak prowadził auto i go trzymali). Bardziej się rozchodzi o to BAG.
Drugi problem, auto ma 4 halogeny, nie zakryte, a tu trzeba całe Niemcy przejechać. :?
W D niech zapłacą autostradę i jadą do kraju. Oczywiście dokumenty zakupu samochodu przy sobie. Tacho nie sprawdzają chyba, że bez myta mają zamiar sypać :twisted:

Halogenami też bym się nie przejmował. Takiego kupiłeś i tyle.

Winiet w NL nie muszą kupować jak jadą na kurzzeitkennzeichen'ach. Co do Belgii to nie wiem jak tam jest bo jeszcze nigdy nie prowadziliśmy z tego kraju.

Post Wysłano: 30 maja 2012, 21:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania S

Cytuj:
Winiet w NL nie muszą kupować jak jadą na kurzzeitkennzeichen'ach.
Ja jestem zainteresowany sprowadzeniem ciągnika siodłowego z Holandii, jak to jest z mautami NL przejeżdżam bez opłat, a na granicy NL-D kupuję winietę? a jak jest już w Polsce nie mając viatolla?

Post Wysłano: 30 maja 2012, 21:26

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Winiet w NL nie muszą kupować jak jadą na kurzzeitkennzeichen'ach. Co do Belgii to nie wiem jak tam jest bo jeszcze nigdy nie prowadziliśmy z tego kraju.
W Belgii jest ciężko z winietami wewnątrz kraju. Najlepiej kupić na granicy albo przez internet. Wydaje mi się, że są na dany dzień, czyli kupując o 22:00 masz winietkę na 2 godziny.
Cytuj:
Ja jestem zainteresowany sprowadzeniem ciągnika siodłowego z Holandii, jak to jest z mautami NL przejeżdżam bez opłat, a na granicy NL-D kupuję winietę? a jak jest już w Polsce nie mając viatolla?
W Polsce na granicy wykupujesz viatolla na tablice zjazdowe i jedziesz do domku. Przeprowadzasz procedurę rejestracyjną, po niej zamieniasz urządzenie i od nowa rejestrujesz na zarejestrowany pojazd, już na właściwe tablice.

Post Wysłano: 31 maja 2012, 0:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

na beneluxach jest Eurowinieta
kupuje sie ja na wiekszosci stacjach paliw,wazna od godz 0:00 do 24:00
koszt 8E za dobe niezaleznie od spalin
na Niemcy jest Maut ,obowiazuje na autobanach i uwaga od lipca na krajowych drogach dwujezdniowych-wykupuje sie kwitki/bilety w automatach na granicy lub na stacjach paliwowych (tych wiekszych i Autohofy)-chyba ze sie ma urzadzenie na szybie to sie nic nie wykupuje

Post Wysłano: 03 cze 2012, 21:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Jak jedziesz na zjazdowych tablicach niemieckich to nic nie płacisz w NL.

Post Wysłano: 04 cze 2012, 16:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Jak jedziesz na zjazdowych tablicach niemieckich to nic nie płacisz w NL.
Ale kolego Mca chyba opisałeś sytuację kiedy prowadzi się samochód z D do NL a jak będzie z ViaTollem w PL jeżeli samochod np z D na tablicach zjazdowych ?

Post Wysłano: 05 cze 2012, 16:06

Użytkownik

Użytkownik

Jak jedziesz z NL do PL to tylko płacisz w D i PL, oczywiscie musisz jechać na niemieckich zjazdówkach. Informacja sprawdzona od Holendra.

W Polsce to jest chory system. Najlepiej wsadzić ViaTolla z innego samochodu i dopiero jak zarejestrujesz go w kraju wykupić viaboxa na polskie tablice. Jak ktoś jest przepisowy i ma chcęci oraz czas to niech się bawi w zamiany viaboxa. Ja w domu miałbym ich już cały karton :]

Post Wysłano: 06 cze 2012, 20:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Cytuj:
W Polsce to jest chory system. Najlepiej wsadzić ViaTolla z innego samochodu i dopiero jak zarejestrujesz go w kraju wykupić viaboxa na polskie tablice. Jak ktoś jest przepisowy i ma chcęci oraz czas to niech się bawi w zamiany viaboxa. Ja w domu miałbym ich już cały karton :]
:?:

W polsce wykupujesz ViaBoxa na swoją firmę i obce tablice a po przerejestrowaniu jedziesz do punktu obsługi, pokazujesz nowy dowód i zmieniają Ci numer rej. w Boxie, bez jego wymiany. :wink:

Post Wysłano: 07 cze 2012, 14:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
:?:

W polsce wykupujesz ViaBoxa na swoją firmę i obce tablice a po przerejestrowaniu jedziesz do punktu obsługi, pokazujesz nowy dowód i zmieniają Ci numer rej. w Boxie, bez jego wymiany. :wink:
Nie, przy sprowadzaniu samochodu bierzemy naszego ViaBoxa którego wsadzamy do samochodu sprowadzanego. Nie wymieniamy ich za każdym razem bo to jest chore. Przy sprzedaży, kupujący robi tak samo albo przepisowo.

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]