Jeżdżę osobówką używam kilku nawigacji, aktualnie testuję na Androidzie Navigona i Sygica z najnowszymi mapami, a ostatnio zainstalowałem AutoMapę.
Navigon
Jak sprawdziłem przed chwilą ma opcję wyboru auto, ciężarówka, pieszy itd. jest też możliwość dodania, zapisywania, a później odtwarzania swoich tras, czyli parę różnych punktów a, b, c... , z ciekawości sprawdziłem właśnie czy wytyczona trasa różni się między trasą dla ciężarówki a dla osobówki, owszem różni się czyli można przyjąć, że bierze pod uwagą zakazy dla ciężarówek. Jest też opcja szukaj celów specjalnych czyli parkingów, stacji itd.
Działa offline.
AutoMapa
Krótko się bawiłem, jest na razie w wersji beta, ale w GooglePlay jest już do kupienia pretendent release, nie mogę znaleźć opcji wyboru pojazdu, ale nie mówię, że jest taka możliwość bądź jej nie ma, można wytyczać, zapisywać i wczytywać zapisane wcześniej wytyczone trasy. Wyszukiwanie punktów POI czyli np. stacji, hoteli itd. oczywiście istnieje w paru wariantach, na Polskę chyba najlepsza ze względu na mapy i punky POI.
Działa offline
Sygic Aura
Nie bawiłem się nią za bardzo, więc praktycznie jej nie znam, oczywiście ma możliwość wyznaczania trasy z kilkoma punktami, zapisywania ich itd, ma możliwość wyszukiwania konkretnych punktów POI po trasie lub w okolicy. Ciekawostką jest to, że ma funkcje typu zgłoś wypadek, bądź zgłoś patrol policji
dwoma kliknięciami na ekranie.
Działą offline, funkcje "zgłoś" tylko działają tylko online i na oryginałach
Wszystkie z tych 3 mają najnowsze mapy z tego roku.
Ograniczyłem się do tych trzech gdyż w zasadzie głównie one są polecane na Androida i są offline tzn. , że nie wymagają połączenia z internetem by działały.