Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 cze 2012, 14:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: daewoo

witam.czy można wykonać pauze 9 godzinna wyjmując kartę z tachografu a na koniec ręcznie ją wpisać.i druga sprawa czy podczas takiej pauzy kozystajac z funkcji out pracownik np.magazynu może przestawic pojazd pod rampę.czytałem o tym w jakis poradach prawnych.

Post Wysłano: 15 cze 2012, 15:11

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Niebieskie Volvo

Cytuj:
witam.czy można wykonać pauze 9 godzinna wyjmując kartę z tachografu a na koniec ręcznie ją wpisać.i druga sprawa czy podczas takiej pauzy kozystajac z funkcji out pracownik np.magazynu może przestawic pojazd pod rampę.czytałem o tym w jakis poradach prawnych.
bez problemu

Post Wysłano: 15 cze 2012, 16:22

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: daewoo

czy niemiecka bag tez to honoruje

Post Wysłano: 16 cze 2012, 10:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Sam jestem ciekawy jak to jest z tzw. pauzą na otwartym tacho w międzynarodówce. Wiele opowieści o niej słyszałem ale nie znam nikogo kto by tak robił. Coś mi się wydaje że nikt tego nie łyknie. To by było zbyt piękne, zajeżdżasz pod bramę magazynu wyciągasz kartę i okres załadunku, który często może trwać kilka, kilkanaśnie godz. Ciebie nie interesuje, bo robisz sobie "pauze" a "pracownik magazynu" jeździ Twoim autem po placu :). Gdyby to tak działało to magnesy nie były by potrzebne :)

Post Wysłano: 16 cze 2012, 14:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

A w ogóle jakim prawem ten pracownik magazynu mógłby tym autem jeździć? :)
Ja nie praktykuje czegoś takiego i praktykować nie zamierzam, za bardzo podejrzane mi się wydaję.

Post Wysłano: 16 cze 2012, 15:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
A w ogóle jakim prawem ten pracownik magazynu mógłby tym autem jeździć? :)
i to jest bardzo mądre pytanie :)
z czytają tacho i sie zacznie kopanie kto w tym czasie jeździł autem :shock:
i od kiedy kierowca może wykonywać pauze w aucie które jedzie ???
pewnie zaraz wymyślisz że poszedł spać na ławce pod magazynem :lol:

P.S. powinni przynajmniej czasowo odbierać prawo wykonywania zawodu za takie kombinatorstwo to by nauczyli szacunku do przepisów :/

Post Wysłano: 16 cze 2012, 17:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Oczywiście że można, ja tak robiłem przynajmniej raz w tygodniu, kiedy jeździłem autem na kartę. Z racji tego że właśnie podczas tej 9h pauzy czasem trzeba było przestawić auto o 200-300metrów. Po zakończeniu poracy normalnie wyciągałem kartę i tyle. A jak trzeba było przestwić auto to się przestawiało. Na te 9h pauzy brałem normalne urlopówki. BAG na 9h pauzy bez karty nie chcieli tych urlopówek oglądać, tylko interesowały ich z weekendu.
Twojej karty nie było w tacho, Ciebie w aucie i nieinteresuje Cię kto to auto przestawił, jedynie firma może mieć kwas, ale czy komuś będzie chciało się dochodzić o pare metrów bez tacho? wątpię.

Post Wysłano: 16 cze 2012, 18:23

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Dokładnie, tachograf rejestruje przecież 365 dni. Jak miałem wykłady na KW z ITD, zapytałem o coś takiego. Powiedział, że jeżeli kręcę pauze na bazie, gdzie w każdej chwili może np. wsiąść mój szef i dać się "przejechać" szwagrowi, to zaleca wyjmowanie na ten czas karty, bo to moja karta, a nie szefa, inaczej tylko spieszy mi weekend. :) Fakt, że powiedział tak o pauzach weekendowych (45 h.), nie przyszło mi na myśl, aby zapytać się o pauzy dobowe...

Post Wysłano: 16 cze 2012, 23:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dokładnie, tachograf rejestruje przecież 365 dni. Jak miałem wykłady na KW z ITD, zapytałem o coś takiego. Powiedział, że jeżeli kręcę pauze na bazie, gdzie w każdej chwili może np. wsiąść mój szef i dać się "przejechać" szwagrowi, to zaleca wyjmowanie na ten czas karty, bo to moja karta, a nie szefa, inaczej tylko spieszy mi weekend. :) Fakt, że powiedział tak o pauzach weekendowych (45 h.), nie przyszło mi na myśl, aby zapytać się o pauzy dobowe...
Ale o czym Wy tu piszecie, pauze 24 i więcej na bazie to ja zawsze kręciłem i będę kręcił bez karty/ wykresówki w tacho. Z bazy to każdy sobie wydrukuje urlopówkę i będzie ok. Pewnie nie każdy przeczytał uważnie co napisałem, więc napisze jeszcze raz
Kod:
To by było zbyt piękne, zajeżdżasz pod bramę magazynu wyciągasz kartę i okres załadunku, który często może trwać kilka, kilkanaśnie godz. Ciebie nie interesuje, bo robisz sobie "pauze" a "pracownik magazynu" jeździ Twoim autem po placu .
A teraz jasno postawię pytanie, czy ktoś kiedyś kręcił pauze 9, 11, 24, 36, 48, 72 godz. w trasie bez karty / wykresówki w tacho i co na to ITD, BAG, CBA, CBŚ i wszyscy święci ?:)

Post Wysłano: 17 cze 2012, 9:13

Użytkownik

Użytkownik

Wszystkie pauzy,poczynając od 9 h,poza bazą kręcę na "otwartym TCO". nigdy nie miałem problemów ze służbami kontrolnymi. Pauza musi być wyrysowana na odwrocie tarczki,a auto musi być na postoju (nikt tym autem nie może jeździć)w innym przypadku wymagana jest"urlopówka".
W aucie nie można robić pauzy 45 h !

Post Wysłano: 17 cze 2012, 10:52

Użytkownik

Użytkownik

U nas w irmie nikt nie dostaje weekendowek i 45 h pauzy rysujemy na tarczkach.
Kierowcy mieli juz kontrole ITD i nikt mandatu nie dostal tylko jakies tam uwagi drobne mieli do tego.
Wiec te 45 h pauzy rownie dobrze mozna robic w aucie

Post Wysłano: 17 cze 2012, 10:59

Użytkownik

Użytkownik

wg 561/2006 w aucie nie można robić 45,a to ,że się nie czepiają ,to insza ,inszość :)

Post Wysłano: 17 cze 2012, 11:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Cytuj:
wg 561/2006 w aucie nie można robić 45,a to ,że się nie czepiają ,to insza ,inszość :)
to znaczy ze jak kierowca jest gdzies w trasie i ma daleko do domu to ma sobie zamowic hotel?
to czym sie rozni odpoczynek dobowy od weekendowego?
i tak i tak trzeba spac i jesc :>

a co do pytania to ja zawsze robie odpoczynek dobowy/weekendowy na otwartym tacho,pozniej wyrysowuje na odwrocie odpoczynek :wink:

ostatnio czytam te wasze wypociny i zapisuje :/
teraz bede niedlugo musial zrobic kurs rzeczy/osob wiec zapytam sie o te sprawy :P

Post Wysłano: 17 cze 2012, 12:28

Użytkownik

Użytkownik

561/2006
"8. Jeżeli kierowca dokona takiego wyboru, dzienne okresy odpoczynku i skrócone tygodniowe okresy odpoczynku poza bazą można wykorzystywać w pojeździe, o ile posiada on odpowiednie miejsce do spania dla każdego kierowcy i pojazd znajduje się na postoju."

Czy jest tu napisane ,o regularnym odpoczynku tygodniowym?

Jeżeli jest, to to co napisałem ,to są wypociny!

Post Wysłano: 17 cze 2012, 12:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Cytuj:
561/2006
"8. Jeżeli kierowca dokona takiego wyboru, dzienne okresy odpoczynku i skrócone tygodniowe okresy odpoczynku poza bazą można wykorzystywać w pojeździe, o ile posiada on odpowiednie miejsce do spania dla każdego kierowcy i pojazd znajduje się na postoju."

Czy jest tu napisane ,o regularnym odpoczynku tygodniowym?

Jeżeli jest, to to co napisałem ,to są wypociny!
juz nie bierz sobie dokladnie tego slowa do serca :P
uzylej jego w przenosni :wink:
kazda porada,odpowiedz,pytanie zawsze jest cos warta :U

po to jest forum

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]