są dwa badania jeżeli chodzi o wykonywanie zawodu kierowcy.
pierwsze robisz aby być dopuszczonym do kursu i to jest dla tych, którzy zamierzają posiadać prawo jazdy wyższych kategorii, ale nie pracować jako kierowca.
możesz z samym protokołem egzaminu otrzymać prawo jazdy bezterminowe, ale bez wpisanego kodu 95 i nie będziesz mógł pracować jako kierowca.
natomiast po skończeniu Kwalifikacji Wstępnej, aby być dopuszczonym do zawodu kierowcy trzeba najpierw dostać dopuszczenie przez lekarza i to takiego uprawnionego do wydawania tych zaświadczeń, z tym zrobić psychotesty. dopiero na podstawie tych wszystkich papierków dostajesz prawo jazdy z wpisanym kkodem 95, oznacza to dopuszczenie do zawodu. na takim prawo jeździe jest termin, najczęściej 5 lat.
zobacz tu:
http://www.badania-na-prawo-jazdy-wrocl ... od-95.html
ja mam prawo jazdy stare i już powinieniem zrobić Kwalifikację Okresową, dopuszczenie przez lekarza i psychotesty, bo termin już wyszedł.
więc z tym prawem jazdy mogę dalej jeździć na kat. B, C, C+E i D ale nie mogę wykonywać zawodu kierowcy.
ale żeby było ciekawiej mogę prowadzić naukę jazdy i jazdy doszkalające na drogach i na torze, bo mam do tego uprawnienia, a do szkolenia nie trzeba KO.
oczywiście uprawnienia instruktora nauki jazdy i instruktora doskonalenia techniki jazdy również są terminowe, a w moim przypadku nie pokrywają się z terminami prawa jazdy.
żeby było zabawniej to ja prowadzę szkolenie okresowe, ale sam aby dostać zaświadczenie o ukończeniu KO muszę iść do kogoś innego na taki kurs.