Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Norwegia
Post Wysłano: 24 cze 2012, 0:01

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Chcę w najbliższym czasie wyjechać na pewien czas do Norwegii. Jakie papiery potrzebuję na wyjazd i podjęcie pracy w tym kraju? Czy mają kat. C bez KW mogę podjąć pracę jako kierowca na solówce?

Tytuł: Re: Norwegia
Post Wysłano: 24 cze 2012, 13:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

- Na pewno do legalnej pracy potrzebujesz paszport, dowód wystarcza tylko na wjazd ale Norwegia nie jest w UE więc musisz mieć paszport.
- Kursu na przewóz rzeczy czy kwalifikacji raczej nikt nie sprawdza ale nie jest to informacja do końca sprawdzona - jednakże na pewno pracodawca Cię dodatkowo przeszkoli lub sprawdzi dokładnie co umiesz.
- Jeśli chodzi o język to angielski jest absolutnym minimum choć co raz więcej firm chce by obcokrajowcy których zatrudniają mówili po norwesku - chyba, że znajdziesz pracę u polaka mającego firmę w Norwegii bo i tacy się zdarzają.
- Jeśli jedziesz swoim autem to zdaje się, że po pół roku musisz je przerejestrować bo inaczej kara jest taka, że lepiej na rower się przesiąść.
- Jak będziesz wjeżdżał to nie bierz ze sobą ani fajek ani wódki (sprawdź sobie ile można legalnie i nie przekrocz limitu) bo od początku podpadniesz i dostaniesz karę albo w ogóle nie wjedziesz.
- Absolutnie nie jedź w ciemno bo to po prostu głupota. Chyba, że masz jakiś zaufanych znajomych u których będziesz mógł na początku się zatrzymać i w razie czego Ci pomogą. Wydaje mi się, że ciężko tak będzie znaleźć cokolwiek a Norweg raczej ludzi z ulicy nie bierze. Do tego życie w Norwegii jest baaaardzo drogie np. bochenek najtańszego chleba czyli "Kneipebrot" ok. 6zł, bułka 2zł, lepsze chleby i po 20zł, kostka masła 10zł, wszystko inne tak samo. Spotkałem jakiś czas temu kolesia który przyjechał w ciemno do Oslo - koczował drugi miesiąc koło Gardermoen. Spał w Chryslerze koło baraków w których mieszkali Polacy pracujący gdzieś na jakiś magazynach przy lotnisku więc pozwalali mu się chociaż wykąpać u siebie.
- Nie masz doświadczenia w jeździe po Norwegii to latem możesz zobaczyć jaka jest piękna i wyobrazić sobie jaka zimą jest niebezpieczna.

Powodzenia i jak dojedziesz, znajdziesz pracę to się pochwal i podziel doświadczeniami z innymi.

Post Wysłano: 24 cze 2012, 15:45

Użytkownik

Użytkownik

A psychotesty są potrzebne czy mogą mnie wziąć na zwykłych badaniach lekarskich?

Post Wysłano: 22 wrz 2012, 22:02

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
- Jeśli jedziesz swoim autem to zdaje się, że po pół roku musisz je przerejestrować bo inaczej kara jest taka, że lepiej na rower się przesiąść.
Jeżeli dostaniesz stałą umowę nie możesz nawet pól roku jeździć Polskim autem :(

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]