GG: 4585677
Załóżmy, że od poniedziałku od godziny 8:00 do piątku do godziny 18:00 wykorzystaliśmy dwukrotnie 10 godzin czasu prowadzenia pojazdu. W piątek o godzinie 18:00 rozpoczynamy odpoczynek tygodniowy.
W niedzielę o godzinie 22:00 rozpoczynamy jazdę kończąc tym samym odpoczynek tygodniowy.
Teraz pytanie - czy możemy skorzystać z dziesięcio godzinnego czasu prowadzenia pojazdu?
Według Rozporządzenia (WE) nr 561/2006:
Artykuł 4, i) „tydzień” oznacza okres od godz. 00.00 w poniedziałek do godz. 24.00 w niedzielę;
Artykuł 6, 1. Dzienny czas prowadzenia pojazdu nie może przekroczyć 9 godzin. Jednakże dzienny czas prowadzenia pojazdu może zostać przedłużony do nie więcej niż 10 godzin nie częściej niż dwa razy w tygodniu.
We wspomnianej przez mnie sytuacji dziesiątą godzinę wykorzystujemy w "nowym tygodniu", ale czas prowadzenia pojazdu rozpoczynamy w "starym tygodniu".
Jak sam zauważyłeś "tygodniowy okres prowadzenia pojazdu", a "tydzień" to dwie różne rzeczy. Jeśli w ustawie pojawia się słowo "tydzień", to oznacza, że można jechać po 10 godzin dwa razy, ale w okresie pon 0:00 - ndz 23:59
Samochód: orange i grafitowy
a skąd wiesz ruszając w niedzielę o 22.00, że wykorzystasz 10 godzinny czas prowadzenia.
przecież ten czas będzie ci się liczył do następnego (nowego) tygodnia po przerwie.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Czyli chodzi Ci o to, że zaczniesz jazdę o 22 w niedziele, a skończysz już w kolejnym tygodniu kalendarzowym? Biorąc to na logikę, to korzystasz z przedłużenia pierwszy raz w nowym tygodniu, bo stanie się to przecież o 7 rano w poniedziałek.
- czy możemy skorzystać z dziesięcio godzinnego czasu prowadzenia pojazdu
TAK. Ja miałem kilka kontroli w D przez BAG i policję, a jeździłem zawsze wg zasady odpoczynek tygodniowy 24,45,66, i nie ważne kiedy się kończył czy w poniedziałek rano, czy w niedziele o 22..., odpoczynek tygodniowy i jedziemy z nowym tygodniem. Nikt nie miał nigdy problemu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 52 gości