Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 sie 2012, 15:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam,mam nastepujące pytanie:
Pojazd na tarczki 14.08.2012 skończyłem jazde i tym samym prace o godz.18.10
Wyjąłem tarczke i zakończyłem ją.Tachograf został bez jakiejkolwiek tarczki w środku.
Jako,że 15.08.2012 jest dniem światecznym mam wolne.
W nastepne kółko ruszam 16.08.2012 około godz. 5.00 rano.
tu moje pytanie...w jaki sposób udokumentować czas wolny od 14.08.2012 godz.18.10 do 16.08.2012 godz.5.00 jeżeli niemam możliwości w dniu 16.08 uzyskac zaświadczenia od pracodawcy o nieprowadzeniu pojazdu.
Z góry dziękuje za porady i odpowiedzi.

https://youtu.be/s5GwCxFeTlo

Post Wysłano: 15 sie 2012, 16:23

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

są dwie możliwości:
albo kreślisz na odwrocie tarczki lub uzyskujesz zaświadczenie od pracodawcy

Post Wysłano: 15 sie 2012, 17:12

Użytkownik

Użytkownik

Dzieki kolego,tak myślałem nad tym zakreśleniem z tylu łóżeczka tylko niewiedziałem czy kreślić na pustej tarczce(czyli dzień 15.08) łóżeczko czy zacząć na tej tarczce na której będe jechał 16.08 kreślić pauze od godz. 0.00 do godz.5.00 czyli momentu ruszenia w dniu 16.08.
Chyba zamocno namieszałem...... :(

Czyli podsumowując na tarczce z data 14.08 koniec jazdy 18.10 na odwrocie kreśle łóżeczko od 18.10 kreche do godz 24.00
Na tarczce z data 16.08 robie kreske na odwrocie przy łóżeczku od godz.0.00 do chwili ruszenie czyli godz.5.00.

Post Wysłano: 15 sie 2012, 17:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGL 12.250 tandem

Ja bym jeszcze dorysował pauzę z dnia 15.08 od północy do północy.
Każdy dzień musi być udokumentowany

Post Wysłano: 15 sie 2012, 19:15

Użytkownik

Użytkownik

od niedawna obowiązuja przepisy że kierujący musi posiadać ''podkładkę"
na wszystkie godziny kiedy jest w pracy lub poza nią (czas wolny, odpoczynek).
zrób tak jak pisałeś a dodatkowo jeszcze wykreśl tak jak Pawełeczek napisał czyli 15.08 od 00.00 do 24.00.

Post Wysłano: 15 sie 2012, 19:29

Użytkownik

Użytkownik

No właśnie o to też mi chodziło czyli to kreślenie o którym mówicie w dniu 15.08 musze zrobić na czystej tarczce oczywiście skoro niebyła w tachografie niebędzie żadnych wskazań na niej tylko reczna adnotacja na jej odwrocie - zakreślone pola od 0.00 do 24.00.
Obawiałem sie też,że zielonym niewystarczy samo wykreślenie na tarczy z dnia 15.08 i nie uznaja dnia wolnego bez wydrukowanego zaświadczenia pracodawcy.
Dzięki wielkie....tak się motam bo na tarczkach jezdziłem tylko tydzień jakieś 6 lat temu.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 15 sie 2012, 20:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGL 12.250 tandem

Wystarczy im. Dla nich jest ważne, żeby wszystko od A do Z było. Tarczki możesz sobie nawet co godzinę zmieniać, grunt żeby była ciągłość i wszystko się zgadzało :)
Bez obawy 8)
To tak samo jak byś stał weekend za granicą i poszedł sobie spać do znajomych. Rysujesz ręcznie na tarczkach i tyle, bo przecież bez Twojej obecności w samochodzie nie możesz ich zostawić w tachografie :wink: a pracodawca zaświadczenia Ci nie przywiezie przecież :>

Post Wysłano: 15 sie 2012, 20:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Cytuj:
Tarczki możesz sobie nawet co godzinę zmieniać, grunt żeby była ciągłość i wszystko się zgadzało :)

Bzdura!! Trochę to kosztuje pkt. 11.2. taryfikatora kar - 200-2000PLN

Post Wysłano: 15 sie 2012, 21:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tarczki możesz sobie nawet co godzinę zmieniać, grunt żeby była ciągłość i wszystko się zgadzało
na uniwersytecie parkingowym sie o tym dowiedziałeś? za nieuzasadnione użycie kilku tarczek na dzień jest mandat.
Cytuj:
jeżeli niemam możliwości w dniu 16.08 uzyskac zaświadczenia od pracodawcy o nieprowadzeniu pojazdu.

Jak nie masz? a co za problem iść na stację benzynową, do firmy, aby Ci wysłał faksem?

Ewentualnie długopis i kreślić na odwrocie pierwszą tarcz od 18.10 do do 18.10 drugą od 18.10 do 5.00 rano.

Post Wysłano: 06 paź 2012, 16:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam.
Mam pytanie, ale dotyczy to wolnego weekendu. Znalazłem zmianę w ustawie która weszła we wrześniu 2011r. i wg niej, potrzebuję zaświadczenie od pracodawcy jeśli miałem czas wolny od pracy (http://logistyka.infor.pl/transport/wia ... rowek.html). Pisaliście tutaj, że tarczki z wyrysowaną pauzą wystarczą, więc jak to w końcu jest, bo nie rozumiem? Zatrzymała kogoś inspekcja bez zaświadczenia, a z wyrysowanymi tarczkami? Jak na to patrzą?
Pozdrawiam

Post Wysłano: 06 paź 2012, 16:51

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam.
Mam pytanie, ale dotyczy to wolnego weekendu. Znalazłem zmianę w ustawie która weszła we wrześniu 2011r. i wg niej, potrzebuję zaświadczenie od pracodawcy jeśli miałem czas wolny od pracy (http://logistyka.infor.pl/transport/wia ... rowek.html). Pisaliście tutaj, że tarczki z wyrysowaną pauzą wystarczą, więc jak to w końcu jest, bo nie rozumiem? Zatrzymała kogoś inspekcja bez zaświadczenia, a z wyrysowanymi tarczkami? Jak na to patrzą?
Pozdrawiam
ważny jest dokument a takim są też tarczki.
spokojnie możesz kreślić na odwrocie pauzy i inne aktywności.

Post Wysłano: 07 paź 2012, 20:18

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo Fh 12

A jak to się ma w przypadku karty elektronicznej? W jaki sposób udokumentować czas wolny od pracy gdy nie ma możliwości uzyskać zaświadczenia?

Post Wysłano: 07 paź 2012, 20:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

Cytuj:
A jak to się ma w przypadku karty elektronicznej? W jaki sposób udokumentować czas wolny od pracy gdy nie ma możliwości uzyskać zaświadczenia?
Zostawiając kartę w tacho(oczywiście trzeba zrobić odpowiednie wpisy o rozpoczęciu i zakończeniu tej pauzy), bądź wpisem manualnym a zapytanie o niego mamy logując się(gdy włożymy kartę do tacho)

Post Wysłano: 07 paź 2012, 21:46

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam.
Pozdrawiam

Mnie zatrzymali z weekendem wyrysowanym na tarczkach i gdyby nie byl wyrozumialy to sypalby mandatami.
Jesli mamy wolne i brak tarczki w tacho to musi byc zaswiadczenie

Post Wysłano: 08 paź 2012, 6:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Witam.
Pozdrawiam

Mnie zatrzymali z weekendem wyrysowanym na tarczkach i gdyby nie byl wyrozumialy to sypalby mandatami.
Jesli mamy wolne i brak tarczki w tacho to musi byc zaswiadczenie
jeżeli wolne miałeś na bazie to słusznie chcieli ci sypnąć , a jeżeli masz wolne w oddalniu od bazy to kreślisz z ręki.

Post Wysłano: 08 paź 2012, 15:14

Użytkownik

Użytkownik

Gdy odpoczynek tygodniowy odbieramy w trasie (poza baza) i kreslimy go na tarczkach (niezaleznie czy na otwartym tacho czy nie) to po powrocie do bazy trzeba wziac z firmy zaswiadczenie o prowadzeniu na ten okres?

Druga sytuacja (zwiazana z tematem) - sytuacja miala miejsce jakis czas temu, ale wole sie upewnic ;). Jezdzilem kilka dni w tygodniu (bez przegiecia oczywiscie), jazde skonczylem w niedziele o 6 rano. Tarczka byla zaczeta w sobote o polnocy (wykreslilem pauze od 00:00 do 16:00, potem jazda w dwuosobowej zakonczona o 6:00 w niedziele - opisalem na tarczce odpowiednio datami ze tarczka byla jechana dwa dni i na odwrocie dopisalem ze w niedziele od 6 do polnocy stalem). W poniedzialek na czystej tarczy wykreslona pauza od 00:00 do 7:00 i jazda. Na podstawieniu policja, tarczki mi skontrolowali i nie stwierdzili nieprawidlowosci. Skonczylem prace o 14 i odrazu na odwrocie dorysowalem sobie czas pracy potrzebny na dojechanie do innej miejscowosci 100km dalej (bo rzeczywiscie tak bylo). We wtorek nie jezdzilem, natomiast w srode o 5 wsiadlem w tej miejscowosci, razem z drugim kierowca i pojechalismy w trase. Pytanie: czy na wtorek potrzebuje zaswiadczenie o nieprowadzeniu, czy wystarczy mi wyrysowanie wtorkowego odpoczynku na tarczy? Fizycznie nie mialem mozliwosci zabrania zaswiadczenia z firmy (chyba, zeby mi je przefaksowali). Ostatecznie w trase pojechalem z zaswiadczeniem, ktore dowiozl mi kierowca, ktory przyprowadil auto z bazy do tej miejscowosci 100km dalej, w ktorej zaczynalem prowadzenie pojazdu. Czy w razie kontroli na drodze, gdybym nie mial tego zaswiadczenia, to mialbym jakies konsekwencje?

Post Wysłano: 08 paź 2012, 19:14

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo Fh 12

Cytuj:
Bardziej chodziło mi o sytuacje w której kończę pracę w piątek w bazie o godzinie np 19 ( zaznaczam ze w firmie nie ma już nikogo) i zaczynam jazdę w poniedziałek o godzinie 4.30 kiedy tez nie ma nikogo by wystawił mi takie zaświadczenie. Dlatego pytam czy można się jakoś usprawiedliwić w razie kontroli?

Post Wysłano: 09 paź 2012, 20:43

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Bardziej chodziło mi o sytuacje w której kończę pracę w piątek w bazie o godzinie np 19 ( zaznaczam ze w firmie nie ma już nikogo) i zaczynam jazdę w poniedziałek o godzinie 4.30 kiedy tez nie ma nikogo by wystawił mi takie zaświadczenie. Dlatego pytam czy można się jakoś usprawiedliwić w razie kontroli?
1. jak jeździsz samochodem sam to możesz nie wyjmowac karty i pauza wtedy ci się zapisze.
2. jak wyjmiesz kartę to robisz normalny wpis manualny.

Post Wysłano: 09 paź 2012, 23:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

Cytuj:
Gdy odpoczynek tygodniowy odbieramy w trasie (poza baza) i kreslimy go na tarczkach (niezaleznie czy na otwartym tacho czy nie) to po powrocie do bazy trzeba wziac z firmy zaswiadczenie o prowadzeniu na ten okres?

Druga sytuacja (zwiazana z tematem) - sytuacja miala miejsce jakis czas temu, ale wole sie upewnic ;). Jezdzilem kilka dni w tygodniu (bez przegiecia oczywiscie), jazde skonczylem w niedziele o 6 rano. Tarczka byla zaczeta w sobote o polnocy (wykreslilem pauze od 00:00 do 16:00, potem jazda w dwuosobowej zakonczona o 6:00 w niedziele - opisalem na tarczce odpowiednio datami ze tarczka byla jechana dwa dni i na odwrocie dopisalem ze w niedziele od 6 do polnocy stalem). W poniedzialek na czystej tarczy wykreslona pauza od 00:00 do 7:00 i jazda. Na podstawieniu policja, tarczki mi skontrolowali i nie stwierdzili nieprawidlowosci. Skonczylem prace o 14 i odrazu na odwrocie dorysowalem sobie czas pracy potrzebny na dojechanie do innej miejscowosci 100km dalej (bo rzeczywiscie tak bylo). We wtorek nie jezdzilem, natomiast w srode o 5 wsiadlem w tej miejscowosci, razem z drugim kierowca i pojechalismy w trase. Pytanie: czy na wtorek potrzebuje zaswiadczenie o nieprowadzeniu, czy wystarczy mi wyrysowanie wtorkowego odpoczynku na tarczy? Fizycznie nie mialem mozliwosci zabrania zaswiadczenia z firmy (chyba, zeby mi je przefaksowali). Ostatecznie w trase pojechalem z zaswiadczeniem, ktore dowiozl mi kierowca, ktory przyprowadil auto z bazy do tej miejscowosci 100km dalej, w ktorej zaczynalem prowadzenie pojazdu. Czy w razie kontroli na drodze, gdybym nie mial tego zaswiadczenia, to mialbym jakies konsekwencje?
1. Niby nie bo masz mieć udokumentowane swoje aktywności a dane w tacho czy tarczki to dokument że odbyłeś ten odpoczynek. Ale LEPIEJ potem dołączyć do tego zaświadczenia jak tylko będziesz miał możliwość (np. przy najbliższym zjeździe na bazę). Tak jest według inspektorów ale dlaczego tak to nie wiem,ale jak będziesz miał odpoczynek np. na tarczkach bez zaświadczenia problemów raczej nie powinno być.
2.Nie bo sam mówisz że nie bardzo masz możliwość uzyskania zaświadczenia wiec zapis z tacho cyfrowego lub tarczki wystarczą a tym bardziej że widzę w ten wtorek odpoczynek poniżej 24h (odpoczynek dzienny) na takie pauzy wcale nie potrzebujesz zaświadczenia nawet jeśli samochód jest na bazie.
Cytuj:
Cytuj:

A to nikt nie może podrzucić do kabiny albo gdzieś zostawić zaświadczenia przez ten czas??? jeśli samochód zostaje na bazie powyżej 24h to powinno być wystawione zaświadczenie, o ile mamy tacho cyfrowe to może się uda wytłumaczyć mając wpis manualny że jednak auto nie było na bazie, lecz na tarczkach wpisywane są miejscowości zakończenia i rozpoczęcia odpoczynku i tu może być problem.

Post Wysłano: 10 paź 2012, 1:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
2.Nie bo sam mówisz że nie bardzo masz możliwość uzyskania zaświadczenia wiec zapis z tacho cyfrowego lub tarczki wystarczą a tym bardziej że widzę w ten wtorek odpoczynek poniżej 24h (odpoczynek dzienny) na takie pauzy wcale nie potrzebujesz zaświadczenia nawet jeśli samochód jest na bazie.
Dziekuje za rzeczowa odpowiedz :)

Rzeczywiscie, gdyby odpoczynek byl ponizej 24h to sprawa jest jasna, ale tutaj jest sytuacja troche inna. Prace zakonczylem w poniedzialek o 14 + 2h na dojechanie 100km dalej, gdzie spedzilem caly wtorek, majac go do wlasnej dyspozycji. Jazde zaczalem w srode o 5, czyli - jak sie nie myle - pauza wyniosla 37h.