Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 cze 2010, 13:09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

WItam
Panowie czym jet kabotarz mały a czym duzy(rozumiem ze mały to przewozenie towarów wewnątrz innego kraju firmy która prowadzi działalnosć w innym kraju) a duzy kabotaz np przewoząc towar z niemiec do Hiszpani? czy na jeden i drugi nalezy mieć pozwolenia? Rózne juz opinie słyszałem i się pogubułem

Post Wysłano: 09 cze 2010, 19:31

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

mały kabotaż; czyli: przewozy wewnątrz danego kraju, np.: Berlin-Hamburg;
duży kabotaż; czyli: przewozy odbywające się na terenie kilku państw, np.: Bruksela-Paryż

pozwolenia to nie wiem

Post Wysłano: 09 cze 2010, 21:58

Użytkownik

Użytkownik

Post Wysłano: 09 cze 2010, 22:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Cytuj:
mały kabotaż; czyli: przewozy wewnątrz danego kraju, np.: Berlin-Hamburg;
duży kabotaż; czyli: przewozy odbywające się na terenie kilku państw, np.: Bruksela-Paryż
Czyli jadąc z Warszawy do Poznania też robię kabotaż??

Należy tu uściślić definicję małego i dużego kabotażu.
Oba rodzaje tych przewozów wykonuje przewoźnik, którego siedziba jest zarejestrowana poza Państwami gdzie ładunek jest załadowany i rozładowany - i to jest esensja kabotażu. Reszta w miarę się zgadza. Mały kabotaż - to wykonywanie przewozów wewnątrz jednego kraju, duży to pomiędzy krajami.

Jeśli chodzi o pozwolenia to na duży kabotaż wewnątrzunijny nie są potrzebne żadne, natomiast w kwestii drugiej, prawo zostało ostatnio niec zliberalizowane i takie przewozy zaczęły być w ogóle realizowane - pozwoleń nie potrzeba,jednak jest jeszcze kilka obostrzeń,których należy przestrzegać.

A i jeszcze jedno, od kiedy Bruksela i Paryż to państwa ?

Post Wysłano: 11 cze 2010, 10:00

Użytkownik

Użytkownik

Wewnątrz kraju z którego przewoźnik pochodzi o kabotażu nie ma mowy, kabotaż odbywa się w obcym kraju! Z tego co wiem w danym kraju unii można zrobić ileś kabotaży w ciągu tygodnia! Nie wiem czemu nazywa się kabotaż mały, czy duży, kabotaż to kabotaż! Nasuwa się problem, bo skoro mam ładunek np. w Hamburgu w 8 miejscach, który realizuję w jeden dzień to muszę czekać na możliwość dokonania kabotażu aż 7dni od ostatniego kabotażu, no chyba że wyjadę z Niemiec na kabotaż w innym kraju i wrócę po określonym czasie! Troszkę to skomplikowane dla tych co realizują tego typu kabotaże! Nie wiem, pewnie i to się zmieni!

Post Wysłano: 28 wrz 2012, 0:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

A co jeśli ktoś ładuje w obcym kraju (Szwecja) 4 miejsca i rozładowuje 6? Wykonuje to w ciągu 2 dni. To znaczy że po wykonaniu takiego przewozu musi wyjechać z danego kraju? Czy może wykonać jeszcze 2 takiego przewozy mieszcząc się w 7 dniach?

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]