Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Nieuczciwy szef
Post Wysłano: 14 paź 2012, 10:54

Użytkownik

Użytkownik

Witam, sprawa wygląda następująco. Pracowałem kilka miesięcy w marnej firmie, żadnej umowy, ubezpieczenia, po prostu na czarno. Za pierwszy miesiąc dostałem wypłatę. Za drugi jeszcze nie i w ogóle nie wiem czy dostanę, rozchodzi się o to że znalazłem lepszą firmę w której od razu będzie umowa i wszystko tak jak być powinno, poinformowałem dotychczasowego szefa o tym że od następnego tygodnia odchodzę. Nie miałem umowy więc żadnego wypowiedzenia nie musi być, olewam go i ten jego burdel bez przyszłości. Nie był w porządku wobec mnie, ja nie musze być wobec niego. On wynajmuje naczepę i teraz został bez kierowcy, każdy dzień przestoju to dla niego kara pieniężna i zamierza to opłacać z mojej zaległej wypłaty. Uważam że nie ma do tego prawa, to nie moja sprawa, że został bez kierowcy, niech sam jeździ dopóki nie znajdzie kogoś na moje miejsce. Ale czy straszenie go sądem jest rozsądne skoro pracowałem na czarno? To że pracowałem jest do udowodnienia choćby przez spedycję, ale fakt pracy bez umowy jest niezgodny z prawem. Nie mam ochoty darować ~3k, może ktoś ma jakiś dobry pomysł co z tym zrobić...

Post Wysłano: 14 paź 2012, 11:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Nastepnym razem podpisac umowe roszczenia finasowe dochodzic we wlasnym zakresie. Nie zaplaciles podatku, wiec panstwo ci nie pomoże. Chyba ze mu udowodnisz ze cie oszukal z umowa itp, itd :)

Ostatnio zmieniony 14 paź 2012, 11:23 przez Lukassz, łącznie zmieniany 1 raz.
Ortografia!

Post Wysłano: 14 paź 2012, 11:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a ja napiszę że jesteście siebie warci. Może podejście pracodawcy nie jest OK, ale widać że masz nie wiele lepsze.

Post Wysłano: 14 paź 2012, 14:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Cytuj:
a ja napiszę że jesteście siebie warci. Może podejście pracodawcy nie jest OK, ale widać że masz nie wiele lepsze.
Moze nie tak siebie warci
Chlopak chciasl rozpoczac przygode z transportem,szef mu naobiecywal ze 1 trase zrobi na probe itp.
Pozniej jak juz jezdzil to albo byl w trasie ,albo przyjezdzal pozno-zawsze mogl powod znalezsc

Aj bym walczyl osobiscie z takim smieciem tym bardziej ze 3kola nie leza na ziemi tylko sa ciezko zapracowane
Tarczek bym jemu nie dal zdal i poszedl do sadu (sad pracy jest nieplatny)
Najlepiej jeszcze jak by przyslal pismo do jierowcy ze zgodnie z ustawa taka i taka wzywa do dostarczenioe tarczek do firmy
Wtedy czarno na bialym by sie przyznal ze pracowal :P

Jednym slowem walczyc
Z praktyki co czytam i slysze wiekszosc jak dostaje pismo z sadu stara sie sprawe zalatwic polubownie a to juz cos

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]