Ja korzystam w nawigacji Becker. Niekiedy informacje są na wyrost i sugeruje objazd z powodu np. popsutego samochodu stojącego na marginesie. Ale wiele razy uratowała tyłek. Zazwyczaj weryfikuję informacje z podawanymi na bieżąco w lokalnych stacjach radiowych. Moim zdaniem bardzo przydatna opcja. Nie mam pojęcia jak sprawuje się ta funkcja w innych krajach - korzystam tylko w Niemczech.
Mam przystawkę w TomTomie.
Na zachodzie elegancja francja.
Co prawda trzeba trochę z tym pojeździć, żeby przyswoić sobie ostrzeżenia.
Czasem problem na drodze jest wyolbrzymiony, a czasem czas straty czasu w korku jest zaniżony. ale mając ogólne informację o zdarzeniu możemy zaplanować objazd lub dowiedzieć się szczegółów z radia lub CB.
Ogólnie więcej plusów niż minusów.
W Polsce to nie działa (mimo akcji eremefki).
Tzn coś tam jest, ale płatne...
Mam takie urządzenie tylko bez funkcji TMC.
U mnie działa pod AM PL + EU - śmiga aż miło, nie zawiesza się, łapię fixa na "zimno" dosyć szybko.
Z minusów - błyszczący ekran, czasem uchwyt na przegubie potrafi się zluzować na wybojach, rysik, który potrafi dosłownie rysować ekran, niedoróbki jakościowe (w końcu to budżetowe urządzenie).
Ja mam tego GoClevera z TMC i muszę przyznać, że działa zadziwiająco dobrze. Chwilę łapie sygnał TMC (z tego co czytałem to idzie na falach Radia Zet), ale parę razy uratował mnie faktycznie przed staniem w długich korkach. Samo urządzenie jako to nawigacja, hi-tech to nie jest, ale swoje zadanie spełnia, no i cena powala ok 250zł z TMC w cenie.
Ja mam GoClevera 505 z TMC + iGo Primo, troche trzeba popracować żeby iGo korzystało z TMC. Co do samych komunikatów, bywa różnie. Zdarzyło mi się, gł. w D, że iGo pokazuje korek którego faktycznie nie ma Generalnie trzeba konsultować przez CB komunikaty które pokazuje nawigacja.
_________________ Hello boss! Majkel... Uśmiech Paryża 420dci, Ferrari Stralis 450, Robur MP2 1841, JelczNL 106 460, Kania R 450, Kania NG R 450, Iveco Stralis MY16 480 ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 25 gości