Cytuj:
Antena(midland 100cm) zamontowana za kabina na uchwycie rynienkowym z glowka DV... ( fotke postaram sie wstawic jutro ).
Zasięg nie powala,oceniam na jakieś ok 2km jeśli chodzi o odbiór. Z nadawaniem może troszkę lepiej. SWR wyszedł mi troszkę dziwnie... na 1kanale około 1,3 ,na 20 i 40 kanale wskazówka tylko drgnie i zostaje na SWR=1. Przed wydłużeniem bata , przy pierwszym pomiarze, na kanale 1 SWR=1.6 , na kanalach 20 i 40 sytuacja identyczna ( drgniecie wskazówki i SWR=1 ). Troche mi dziwnie te pomiary wyglądają. [...]
Czy takie ustawienie może mieć wpływ na zasięg?
SWR ma tylko i wyłącznie wpływ na zasięg przy nadawaniu. SWR to nic innego jak współczynnik fali stojącej (WFS). Fala stojąca powstaje w wyniku niedopasowania impedancji anteny do impedancji nadajnika (50 ohm). Na jakość odbieranego sygnału ma wpływ kilka czynników, m. in. miejsce montażu, jakość montażu, jakość linii zasilającej (kabla antenowego), staranność wykonania połączeń elektrycznych. Montaż za kabiną... sygnał jest tłumiony przez ścianę kabiny i naczepy. Więc zalecam zmianę miejsca montażu, w miejscu, w którym antena nie będzie zasłonięta.
Cytuj:
[...]
Jeśli o tym mowa, o nasłuchu swojego głos w głośnikach, i bliskości anteny radiowej od anteny CB.
Anteny miałem oddalone od siebie spory kawałek, CB na rancie drzwi po lewej stronie, FM na dachu po prawej stronie, i miałem nasłuch, a teraz gdy anteny są od siebie bliżej, i to sporo są bliżej, nasłuchu nie ma i zakłócenia mniejsze[...]
.
W. cz. (wielka częstotliwość) ma to do siebie, że czasem lubią dziać się "cuda". A wchodzenie sygnału CB w pasmo FM zależy również od charakterystyki dookólnej anteny CB. Czasem może się zdarzyć, że blisko siebie anteny nie będą sobie przeszkadzały.