AdekS
Bzdury piszesz jakie mało kiedy czytałem...
Cytuj:
o ile dobrze pamiętam wyszło z tego że żarówki ksenonowe mają właśnie większą temperaturę
Zarnik xenonowy o temp 4000K(swiatło najbardziej zblizone do dziennego) ma 35W,zwykła homolgowana żarówki mają 55/60W....
Powiedz mi jak xenon sie moze bardziej grzać,przy dwukrotnie mniejszym zapotrzebowaniu w energie???
Zarnik xenoxnowy normalnie chwycisz rekami,i nic Ci nie bedzie...Chwyć tak żarówke
??
Cytuj:
ponieważ przy częstości używania świateł, żarówkę musiał byś wymienić 1-2 razy w roku, a żarówki ksenonowe nie są takie
Zarnik ma prawie 50 krotnie dłuższą zywotnośc niz zywkła zarówka....Xenon dobija jedynie czeste odpalanie,i gaszenie.To w ciagniku sie nie zdarza...jak sie odpali to swieci nonstop po 9-10h...
Dla porównania sam żarnik kosztuje 100-120zł,a żarówka 20zł....Pomnóż sobie te 20*50...Ciekawe co jest bardziej opłacalne..
Cytuj:
Nie bez powodu w autach z tego typu lampami stosuje się soczewki
Soczewki stosuje w celu odcięcia światła świecącego w góre,bo robią to idealnie...Po drugie dzieki budowie soczewki mozna bardzo dokładnie sterowac snopem swiatła!!Co jest nie mozliwe przy zwykłym kloszu z odbłysnikiem...Dlatego zazwyczaj robi sie xenon+soczewka...Chodz nawet teraz wychodza modele aut z zwykłym kloszem...
Cytuj:
słyszałem już przypadki, że HIDy powodują nawet jakieś zakłócenia w instalacji samochodowej, więc dochodzą kolejne problemy.
To jest prawda...Jak załozy sie instalacje nie fachowo,i zapalniki załozone sa za blisko elektryki samochodu.Bo one powodują zakłócenia.
Z mojej strony kilka rad,zeby nie miec przypału z policja i ogólnie innymi uzytkownikami dróg...
-kupiowac zestawy 4000-6000K,nic mocniejszego..Bo czym mocniejszy zarnik tym bardziej swiatło wpada w odcień fioletu
I zamiast pomóc,pogarsza sytuacje...
-montowac tylko w kloszach z oznaczeniem CR,CH.Są to klosze przystosowane do zarników xenonowych...Na chama mozna zamontowac do zwykłego klosza,ale musi miec gładkie szkło!!!!!!Do kloszy nacinanych,mozna zapomniec od razu.Bo gwarantuje problemu z policja i oslepianie jadacych z naprzeciwka!!
-Samopoziomowania nie mają nawet niektore auta wychodzace w serii z xenonem
-spryskiwacze kloszy sa wymagane jedynie w nowych autach!!Jesli sie ma xenon w starszym aucie nie jest to wymogiem...Tak jest skonstruowane polskie prawo