Wracając z zagranicy (po wjechaniu do Polski) podczas zakazu jazdy możemy jechać do pierwszego miejsca rozładunku/bazy - o ile czas prowadzenia pojazdu nam pozwoli. To tyczy się zarówno zakazów świątecznych oraz związanych z uplastycznieniem drogi
--- w przypadku, gdy wjeżdżamy na teren RP poza terminami zakazów i ograniczeń związanych z uplastycznieniem, to zakazy i ograniczenia te nie dotyczą nas w odległości 25 km od granicy;
--- podobnie, zakazy świąteczne i te związane z uplastycznieniem nie obowiązują pojazdów wykonujących czynności dowozowo-odwozowe na odcinku między miejscem nadania albo przeznaczenia a najbliższym lądowym terminalem transportu kombinowanego lub w promieniu 150 od terminalu morskiego;
--- jeśli pojazd wraca z zagranicy, to zakaz świąteczny nie obowiązuje go pod warunkiem posiadania przez kierowcę ważnej winiety rocznej lub półrocznej wiem, wiem, nie ma już winiet półrocznych, ale cytuję tylko rozporządzenie;
--- zakaz związany z uplastycznieniem nie obowiązuje pojazdów pustych.
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 sierpnia 2003 r. w sprawie okresowych ograniczeń oraz zakazu ruchu niektórych pojazdów na drogach.
_________________ A ja, jeżely pan pozwoly, z przyjemnością!!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 72 gości