Cytuj:
Może ktoś wie jak to ominąć, (licencja krajowa)
Jak zaczynałem miałem jedno autko - wystarczył weksel:), w lutym tego roku dopisywałem jeszcze dwa i tak sie składało, że akurat miałem 19 tys euro na koncie, (trzymałem gotówkę na następne autko) i starczyło na zabezpieczenie. Ale jak składałem wniosek to pytałem urzędniczki czy jeśli ktoś posiada 50 aut to ma zamrozić 254 tys euro na koncie - powiedziała, że sprawdzi to. Przy odbiorze pani powiedziała, że wystarczy 5 tys na dopisywane autko a nie na wszystkie posiadane. Pomyślałem OK. Kupiłem czwarty samochód, poszedłem z wnioskiem i wyciągiem z konta na 30 tys złotych a inna pani mi mówi, że muszę mieć 24 tys euro!! Więc skąd ja mam je wziąc jeśli dopiero co wydałem 250 tys na samochód?? Nadmienie, że zajmuję się też handlem i trochę gotówki znajduje się w towarze.
Witam
szukałem i znalazłem tylko tyle na ten temat. A chciałbym uzyskać jakieś potwierdzenie tego co wyżej cytowane i tego co napisałem niżej.
Dziś pani w starostwie poinformowała mnie, że przy zakupie kolejnego auta muszę przedstawić zabezpieczenie na wszystkie, które będę posiadał a nie tylko to dopisywane. Czyli nie 5000 tys euro tylko 14 tys euro (9000 + 5000) za pierwsze i drugie.
Pytam, ponieważ gdybym chciał się rozwijać (a chyba każdy do tego dąży) i dokonywać zakupu kolejnych samochodów to w końcu nie starczy zabezpieczenia np. na koncie. Przyjmując, że to co odłożę rocznie w jakiejś części przeznaczę na zakup cs a resztę na pozostałe wydatki.
I gdzie w tym znaleźć jeszcze zabezpieczenie?
Do rzeczy! Czy to zabezpieczenie faktycznie musi obejmować cały tabor czy tylko auto dopisywane? Może znów mamy dowolną interpretację urzędnika?
Pozd
Leotir