Cytuj:
Cytuj:
zasięgach jakie udało Ci się osiągnąć
Zasięg nie zalezy od radia tylko od anteny, jej długości i wysokości zamocowania, oraz terenie (przeszkody terenowe np. góry
)
Wyobraź sobie że ta wiedza jest jedną z podstaw i mając o niej jako takie pojęcie dodam do tego co napisałeś jeszcze stan pogody oraz propagację dla danego dnia. Biorąc to i podaną antenę pod uwagę uważasz, że taki zasięg jest możliwy? Ja szczerze w to wątpię. Ja w swoim radiu też czasem słyszę moskiewskie centrale firm taksówkarskich ale nie ma to wiele wspólnego z tym o czym mówimy podczas normalnego używania radiotelefonu.
Cytuj:
SWR 0.8, taki odczyt jest możliwy tyle że wskaźnik wychyłowy przy wciśniętym PTT na reflektometrze by nie drgnął
Z całym szacunkiem kolego ale masło maślane - skoro by nie drgnął to odczyt wartości 0,8 nie jest możliwy. Rozumiem, że chodzi Ci o to że taka wartość SWR jest możliwa lecz używając normalnej aparatury nie jesteśmy w stanie takiego poziomu określić gdyż skala tych urządzeń zaczyna się od 1.
Zasadniczo chodziło mi o pisanie tego o czym ma się pojęcie i wie na pewno bo to co pisze kolega
Pawel Byd w moim odczuciu mija się z prawdą lecz nie ma się co dziwić skoro pytał on innych użytkowników forum o opinie na temat tego radia zaledwie 2tygodnie przed wystawieniem powyższych cenzurek. Ja używam swojego Wilsona od 2 miesięcy i jeszcze nie wiem czy jest to to czego od radia CB oczekuję i nie sądzę bym miał na tyle wyrobioną opinię by je komuś polecać z pełną odpowiedzialnością.