mam problem z Dafem 95XF 2004r. podczas jazdy samochod spada z obrotów, np.z 1500 obr. spada na minimalne obroty po czym gdy puszcze pedal przyspieszenia i wcisne go z powrotem auto z powrotem wchodzi na obroty. na poczatku zdarzalo sie to rzadko a teraz bardzo czasto. bylem tym samochodem w trzech serwisach dafa. wymienili mi pompe paliwowa, wszyskie filtry, czujnik cisnienia przeplywu powietrza, podlaczaja go pod tester i nie pokazuje zadnych bledow. ja mysle ze to jest potencjometr od pedału przyspieszenia, ale w serwisach mowia ze to nie to bo komputer by to wykryl. a moze ktos wie jak wymienic taki potencjometr to zrobie to sam?
pozdrawiam
dzieki za kazda radę!!!
W Dafie jest tak że jak wciśniesz hamulec to od razu odcina "gaz" i spadają obroty do wartości biegu jałowego, sprawdz czy nie robi jakiegoś zwarcia czujnik hamulca. U znajomego Daf potrafił sam zgasnąć podczas jazdy , a przyczyną była zła masa ( nie dokręcone dokładnie kable) na wiązce kabli pod antrapą w tym plastyku po stronie pasażera gdzie idzie cała instalacja do kabiny.
dzięki kolego za rade. rzeczywiscie tak jest jak piszesz, dzis to sprawdzałem. wcisnąłem pedał przyśpieszenia i pedał hamulca i rzeczywiscie spadł z obrotów. to tu napewno bedzie jakas awaria bo robilem tak kilka razy i czasami jest tak ze nie spada z obrotów. mało tego włączałem tez tempomat i tez raz działa raz nie działa. wiem ze tempomat jest połączony z pedałem hamulca bo przeciez wcisnięcie hamulca rozlacza tempomat.sprawdzałem tą wiązkę kabli co ida do kabiny i tam jest ok. a moze ktos wie gdzie jest tam jakis czujnik hamulca lub gdzie szukac awari? dzięki pozdrawiam
naprawiam sam ten samochód(metoda prób i błędów).i wymieniłem potęcjometr od pedału gazu. auto jedzie i nie spada z obrotów , ale wyświetliła się jakaś awaria hamulca
a żeby usunąć awarie hamulca pojechałem do serwisu i tam okazało się ,że jest walnięty jeden z przekaźników (przy bezpiecznikach).A co ma wspólnego przekaźnik z potencjometrem? Tego nie wie nikt. Najważniejsze że auto jeździ i nic się nie dzieje.
kolego tnij wiazke pod kabina od silnika!! jak nie dziala ci tempomat czasami lub wiesza sie to od tempomatu do kasety silnik ajest jeden niebieski kabelek! od gazu ide 3 splecione w warkocz nie masz szans sprawdzic gdzie przetraty i 2 luzem!! Ja tak mialem w CF gdy dodawalem gazu czasami nie reagowal ponowne puszczenie i wszytko bylo oki, tempomat nie pracowal poprawanie, zadnych usterek silnika!!! Ale w kompuetrze jest taka funkcjia ze mozesz sprawdzic czujnik hamulca i sprzegla i tam byl caly czas rozlaczony czunik sprzegla/ przetary kabel w wiazce od silnika!!! jezli juz wszytko sprawdziles ogladnij wiazke ktora idzie pod kabina do silnika gruba wiazka( moge ci podpowiedziec ze to jest zlacze c3/4 lub 4/5 fioletowa kostka jak dobrze pamietam) zobacz czy pod kabina nie ma jakis zlaman i przewodow nie widac z peszla! Ja bym tam szukal!!!!!!!!!!!Pozdrawiam
AAA to zlacze jest pod atrapa gdzie wszytki ekostki do kabiny ida znajdziesz bez problemu!!Jak cos to pisz to ci moze jakos jeszcze pomoge gg 3958206!! Pozdrowionka
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 9 gości