Witam wszystkich!
Jestem nowym użytkownikiem, więc proszę mi wybaczyć błędy. Jeżdzę na codzień Scanią 93 z silnikiem 220 KM i ostatnio wystąpił problem, a mianowicie zaczęła się palić kontrolka ABS. Ta usterka pojawia się różnie, jednym razem jest tak, że na początku kiedy ruszam to kontrolka gaśnie i zapala się w momencie kiedy się zatrzymam; innym razem kontrolka nie gaśnie wcale pali się cały czas po uruchomieniu silnika. Dziś zdjąłem oba tylne koła i przeczyściłem obie koronki (które są przy czujniku ABS) przy kołach ale to nic nie dało. Sprawdziłem też wszystkie połączenia i są one w porządku. Co może być tego przyczyną? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Najpier spradz czujniki powinny mieć po 1200 ohmów jak będą dobre to dosuń je do do wieńca jak to nie pomoże to może któryś modulator jest padnięty ja w przyczepie po 5 latach nie używania ABS-u miałem z 4 modulatorów sprawny tylko 1 do tego popsuty 1 czujnik i zaśniedziałą ścieżkę na płytce drukowanej w sterowniku i objawy były podobne raz ABS działał raz nie
Witam ponownie!
Chciałbym podziękować koledze Sebotrucker za naprowadzenie na ewentualne przyczyny nie działania ABS-u. Jak się okazało wystarczyło przeczyścić wszystkie czujniki i odpowiednio blisko koronki je ustawić aby wszystko zaczęło działać jak należy (mierząc przy tym napięcie). Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc!
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 0 gości