Cytuj:
Nie szukajcie dziury w całym i nie mylcie pojęć. Co to znaczy pełne uprawnienia? Uprawnieniem do kierowania określonym pojazdem jest jedynie prawo jazdy właściwej kategorii. KW nie jest uprawnieniem. Z ustawy o transporcie wynika:
art. 39a
Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić
kierowcę, jeżeli osoba ta:
(...)
5) uzyskała kwalifikację wstępną;
(...)
Uprawnienia do kierowania pojazdem wynikają z ustawy prawo o ruchu drogowym, Kwalifikacje wstępne z UTD.
Chyba każdy prawnik się zgodzi, że do
zawodowego kierowania pojazdem ciężarowym (czyli do
zawodowego wykonywania przewozów drogowych) wymagana jest kwalifikacja wstępna, jest więc uprawnieniem, dzięki któremu możesz zostać kierowcą
zawodowym.
Napisałem poprzedniego posta na podstawie opinii prawnika. Niestety - jestem w trasie, a źródło mam w domu, nie podeprę się więc żadnym odsyłaczem. Opinia powstała na bazie prostego przepisu, o którym wspomniałeś: zatrudnianie kierowców bez odpowiednich uprawnień jest traktowane jako rażące naruszenie przepisów. KW traktowana jest tu na równi z prawem jazdy lub badaniami lekarskimi. Innymi słowy, tylko kierowca spełniający
wszystkie wymagane przez prawo warunki może zostać zatrudniony jako kierowca zawodowy (wykonujący przewozy drogowe).
Kili: reasumując, nie masz prawa prowadzić ciężarówki, którą powinien prowadzić twój tata.