Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 cze 2010, 20:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: IVECO DAILY 35c14

Mam iveco daily z 2005 roku 35c14
Po wjechaniu w kałuże stracił moc po odwiedzeniu na komputerze mechanik stwierdził awarie czujnika ciśnienia doładowania cena 550zł
okazało się że niema poprawy więc założyłem stary po około tygodniu sam odzyskał moc ale tylko przy delikatnej jeździ jak go załaduje i dam mu ognia zaświeca się kontrolka od wtrysków i traci moc kiedy puszcze go na luz po około 10s kontrolka przestaje migać i odzyskuje moc , i tak w koło wojtek . Proszę bardzo o pomoc Pozdrawiam

Post Wysłano: 22 cze 2010, 19:31

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2230320

wkazuje na zanieczyszczenia w zaworze regulacji cisnienia na pompie CR
dzwiek sie zmienia gdy swieci sie kontrolka??????

TEL 600-827-637
GG 2230320

Post Wysłano: 23 cze 2010, 12:21

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
wkazuje na zanieczyszczenia w zaworze regulacji cisnienia na pompie CR
dzwiek sie zmienia gdy swieci sie kontrolka??????
Kolego o jaki dźwięk chodzi bo mi ta kontrolka tylko miga i dodam jeszcze
że przed awarią to coś mi syczało z silnika tak jakby pękł jakiś wąż ?

Post Wysłano: 23 cze 2010, 20:15

Użytkownik

Użytkownik

a teraz nie syczy?????
sprzwdz uklad od turbo do kolektora ssacego i uszczelki na kol wydechowym

TEL 600-827-637
GG 2230320

Post Wysłano: 23 cze 2010, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
a teraz nie syczy?????
sprzwdz uklad od turbo do kolektora ssacego i uszczelki na kol wydechowym
Teraz mi nic niesyczy i druga sprawa jak go odpale to miga ta kontrolka od wtrysków i jak go szybko zgasze i odpale to ciągnie jak burza przez 30s później znów miga kontrolka i po około 10 s gaśnie[ ta kontrolka od wtrysków ] i moc powraca na 30 s

Post Wysłano: 23 cze 2010, 21:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9151637
Samochód: MOBILNE SERWISY

Kolego kiedyś miałem podobny problem z mascottem. Okazało się że do wyczyszczenia był filtr elektronowy tzw. elektrofiltr. W renault znajdował się pod kabiną za pompką paliwa ale nie wiem gdzie będzie on w iveco. Druga sprawa to wyczyść przewody paliwowe. W renault pomogło może u Ciebie będzie ta sama przyczyna

http://etransport.pl/forum23457.0.html

NAPRAWY INSTALACJI ELEKTRYCZNYCH KOMPUTEROWA DIAGNOSTYKA
REGENERACJA ZAWORÓW APM (EL1100) ECAM APS

Post Wysłano: 24 cze 2010, 21:29

Użytkownik

Użytkownik

wiesz kolego marek w daily nic takiego nie ma mascott z ktorego roku byl?????
a propo iveco
moze wymien f paliwa a najlepiej zczytaj kody bledow jak masz mozliwosc a moze masz przepustnice elektroniczna w tym aucie ????? znajduje sie na kol ssacym

TEL 600-827-637
GG 2230320

Post Wysłano: 24 cze 2010, 21:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7810080

Witam. Dołączę się do tematu. Ja zajmuje się manami ale kilka dni temu, znajomy podjechał iveco daily 35c11 ,żeby sprawdzić go komputerem bo w czasie jazdy go zamulało, jak się z nim przejechałem to na 1 nie mogliśmy wjechać na małą górkę. Na komputerze wyszedł czujnik temperatury ale w servisie iveco działali z tym samochodem w Częstochowie i nic nie zdziałali. Wskaźnik wskazuje dobrze, ale mój komputer diagnostyczny pokazywał ,że oszukuje komputer iveca( ale wiadomo jak nie iveco komputer diagnostyczny to na 100% nie może być pewne). Wyczyściłem czujnik, popsikałem we wiązki do komputera i wszystkie złącza ale to nic nie dało. Wyczyściłem czujnik ten co jest przy wtryskiwaczach i chciałem, odkręcić jeszcze ten co znajduję się na z tyłu pompy ale jakiś idiota śrubki po obrabiał. I tu pierwsze pytanie jaki tam jest oryginalnie torx lub imbus. Prosiłbym o dokładny rozmiar. Zauważyłem jeszcze luźną wtyczkę na filtrze paliwa tak od prawej strony pierwsza od góry, usztywniłem ją ładnie, zrobiłem dobry styk i poluzowałem jedną wiązkę przy komputerze bo była napięta i wszystko ok w czasie jazdy. Tak po sesji jak będe już normalnie robił to chciałbym mu do zrobić tak na cacy. Pozdrawiam

Tak na szybko teraz:
http://img202.imageshack.us/img202/1761/ivecopompa.jpg -zdjęcie pompy z opisem

Post Wysłano: 29 cze 2010, 11:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9427033

Co do rozmiru torxa do tego zaworu w pompie to w mascocie jest trox 30.
U nas w mascocie to właśnie ten zawór był winny wpadaniu auta w tryb awaryjny był np tak ze gdy jechało sie z górki potroafiło go odciąc i nagle samochód wkręcał się do 2500-3000 obrotów. Aż wkońcu po dłuższym czasie wyszło tak że samochód wpadał cały czas w tryb awaryjny nawet na wolnych obrotach także dało się tylko jezdzic po placu. Na dłuższy czas pomogła wymiana na nowy zaworu. Ale po zimie problem się powtórzył :? A więc tata dowiadując się co z tym zrobic bo koszt tego nie jest mały żeby cały czas wymieniac dowiedział sie od kogoś że na samym końcu tego zaworu jest taki zwężany dziobek po lepszym obejrzeniu zauważyłem że to jest sitko i poprostu zostało ułamane kombinerkami. Po tym zabiegu auto zyskało na mocy ciągneło owiele lepiej niż nawet na nowym zaworze.
A na sam początek spróbował bym przedmóchac dokładnie ten zawór pod dużym ciśnieniem powietrze sprężarką i zobaczyć czy chciaz na chwile będzie dobrze.
Mam nadzieję że pomogłem.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]