Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Iveco

Witam. Mam problem w Scani4 po zgaszeniu silnika w zbiorniczku wyrównawczym robi sie podciśnienie i odpowietrznikiem wyrzuca około 1,5 l płynu chłodzącego.Stary zbiorniczek się rozkleił na łączeniu bo był lutowany a wię musiałem wymienić na nowy. Po zapaleniu silnika płyn widac jak schodzi w zbiornczku do minimum.
Jak sie jedzie to temperatura jest ok i nic sie takiego nie dzieje.
Gdzie szukać przyczyny i czy jest poważna?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Zainteresowałbym się korkiem wlewu zbiornika wyrównawczego, bazując na doświadczeniach w osobówkach.

Spotkałem się z samochodem, w którym po zgaszeniu silnika na postoju gotowala się woda i również ją wywalało.

Kiedy przyjrzalem się korkowi, okazalo się że ktoś już kiedyś odkrył, ze coś jest nie tak i zamiast go wymienić, to podokładal pod niego uszczelki......

Po wymianie korka na oryginalny, używany, w dobrym stanie problemy ustąpiły.

Jeśli w samochodach cięzarowych korek spelnia te same funkcje (utrzymywanie właściwego ciśnienia w układzie), które zmniejsza temperature wrzenia wody, a pewnie tak jest, to tu szukałbym przyczyny

Jeśli wywala wodę, to zapewne się gotuje, a to z kolei jest spowodowane gwałtownym spadkiem ciśnienia w układzie, kiedy to pompa przestaje pracować

edit: przy okazji sprawdź temperature wrzenia płynu.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]